dilluns, 5 de desembre del 2011

El terratremol més fort del Hierro


Un terratrèmol de magnitud 4,6 ha sacsejat aquesta matinada la illa del Ferro, i s'ha notat també en les veïnes de la Palma i Tenerife. És el més fort des que va començar, al juliol, la crisi sísmica associada al magma que pugna per sortir. Tota l'illa ha sentit el tremolor. En Isora les cases s'han mogut i els vidres han vibrat, però no hi ha hagut més inconvenients durant els dos o tres segons que ha durat el sisme.
L'epicentre s'ha situat al mar davant la costa de la zona del Golf (capital, La Frontera), a 21 quilòmetres de profunditat, al nord de l'illa. Aquest sisme entra just en el límit màxim anunciat pel Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), i ha estat seguit per una altra vintena, amb un altre parell per sobre de magnitud 3, la qual cosa els fa fàcilment perceptibles per la població.
No hi ha hagut danys materials ni personals. Només ha calgut tallar un carril de la carretera de la Cimera, la via que ara uneix les dues principals ciutats de l'illa (Valverde i La Frontera), per despreniments.
Ara, en les boques del volcà. Fins ara, la pauta que ha seguit el fenomen és que després d'una agitació sísmica al nord arriba una activació de l'emissió de magma, la qual cosa es manifesta com un bombolleig al mar fins i tot amb alguna gran emissió.
El terratrèmol d'aquesta matinada té lloc quan es compleix un mes des que es detectessin boques submarines al volcà del Ferro. Des de llavors, la població de l'illa-uns 11.000 habitants-viu pendent dels capricis d'un procés que s'està caracteritzant per dos aspectes: en línies generals, com s'encarrega de repetir cada vegada que li pregunten la directora de l'Institut Geogràfic Nacional en Canàries, María José Blanco, "dins del que s'esperava". Però, en el dia a dia, ple d'incerteses.
Hi ha unes 650 persones desallotjades
La crisi sismovolcánica podria anar per llarg. De mitjana, les erupcions a les Canàries han durat un mes, segons l'Institut Geogràfic Nacional. Aquest termini s'ha complert i l'organisme ja està fent plans per cobrir la vigilància del procés per Nadal.

Noticia original:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Hierro/registra/terremoto/fuerte/comenzo/crisis/elpepusoc/20111111elpepusoc_2/Tes

Noticies relacionades:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Hierro/sufre/mayor/terremoto/crisis/sismica/elpepusoc/20111102elpepusoc_12/Tes

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada