divendres, 1 d’abril del 2016

HIDROGEN SÒLID COM A COMBUSTIBLE

Tenint en compte els problemes que ocasionen els combustibles fòssils (l'acceleració de l'efecte hivernacle, la contaminació de l'aire en els nuclis urbans...) molts països estan orientant-se cap a la producció d'energia a partir de fonts renovables. No obstant això, algunes fonts renovables de vegades suposen inconvenients com ara el vent o el sol que produeixen energia de forma és inestable amb moments d'excés o de manca de producció, motiu pel qual és necessari disposar de tecnologies que permeten l'emmagatzematge de l'energia generada en moments d'excedent.

En aquest sentit, una de les formes de fer-ho és la generació d'hidrogen, encara que el seu emmagatzematge suposa un desafiament: els dipòsits criogènics per emmagatzemar-lo de forma líquida comporten una gran penalització energètica i les bombones d'hidrogen comprimit impliquen un perill. Per això la millor alternativa és emmagatzemar l'hidrogen de forma compacta.

Un equip d'investigadors de la Universitat de Valladolid (UVa) ha desenvolupat una tecnologia que permet emmagatzemar hidrogen en estat sòlid i alliberar-lo de forma ràpida per al seu ús com a combustible (el que podria tenir aplicació en diversos sectors, com el de l'automoció). El projecte, anomenat 'HIDROWAVE', ha obtingut el segon premi en el concurs 'Viver Universitari de Promotors Empresarials', un programa formatiu organitzat per la Conselleria d'Educació.

Així, l'alternativa que ha desenvolupat l'equip del UVa es basa en inserir l'hidrògen en una matriu porosa feta d'aerogels de silici susceptible de ser escalfada mitjançant microones, aconseguint així una ràpida i modulable alliberament de l'hidrògen, és a dir, del combustible.

La tecnologia plantejada es troba en aquests moments en procés de patent. L'objectiu ara és avançar en un prototip que ajudi a validar la tecnologia, que de moment ha estat provada amb èxit a nivell conceptual i a escala de laboratori.


NOTICIES RELACIONADES

VÍDEO



1 comentari:

  1. Hola Rosanna!Pense que has escollit un tema d'actualitat,ja que,les noves tecnologíes,estan creixent molt ràpids.Així,com passa als motors tèrmics que estan siguent sent canviats per els híbrids,el petróli està siguent canviat la pila d'hidrogen.Per tant,per a que es comercialitze aquest producte encara queda temps,però de segur,que serà un bon substitut dels hidrocarburs.La tecnología és el futur!!

    Salutacions

    ResponElimina