jueves, 28 de abril de 2016

EL PLANETA DUAL 55 CANCRI E

El planeta extrasolar 55 Cancri e orbita al voltant d’una estrela semblant al Sol i es troba a quaranta anys llum de la Terra, en la constel·lació Càncer. És un planeta terrestre, amb una superfície sòlida i és una superterra perquè té un diàmetre 2’5 vegades superior al de la Terra.

Un any passa en un sospir: orbita tan prop de la seua estrela que només tarda 18 hores a rodejar-la. Sempre mostra la mateixa cara a la seua estrela, com ocorre amb la Lluna, de manera que en 55 Cancri e hi ha un dia perpetu en un dels seus costats i una nit perpètua en l’altre.
Un equip internacional d’astrònoms ha utilitzat el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA per a observar el planeta durant 80 hores i ha creat un mapa amb els diferents canvis de temperatura que experimenta. Aquest mapa de temperatura revela unes condicions extremes i molt oposades als dos hemisferis del planeta.

En el costat nocturn la temperatura és d’uns 1.100 graus Celsius, mentre que en el contrari és d’uns 2.500. Creuen que pot haver-hi una atmosfera en el costat nocturn, mentre que en  el costat diürn les temperatures són tan extremes que l’atmosfera podria haver-se evaporat completament. Per tant, la calor no es distribueix per igual en tot el planeta.

En l’hemisferi diürn hi ha corrents de lava actives que reparteixen calor per la superfície, mentre que en el nocturn la lava està solidificada. Els científics no saben d’on prové la font de calor que abrasa el planeta, un misteri que esperen resoldre en la pròxima generació de telescopis.
No hay comentarios:

Publicar un comentario