dijous, 28 d’abril del 2016

Localitzen a Girona unes formacions volcàniques inèdites.

Sant Joan els Fonts alberga unes formacions volcàniques úniques en la península Ibèrica. Són xicotetes bambolles o protuberàncies que va provocar la pressió de la lava quan fluïa per la zona, en el moment en què els volcans estaven actius, fa 150.000 anys. Fins ara no s'havia localitzat cap en la Península Ibèrica. Estes noves formacions es localitzen en una colada de lava.

Estes colades presenten morfologies excepcionals. La trobada presentada este divendres pels responsables del Parc Natural i de l'Ajuntament de Sant Joan els Fonts. Són uns antics túnels de lava que la colada va crear al fluir per aquesta zona, ara omplits per basalt o restes de sediments. La sobrepressió de la gran quantitat de lava que va circular va provocar una deformació, o blister, en el sostre dels túnels, generant xicotets túmuls en la colada.

Imagen de las formaciones volcánicas de Girona.

Van quedar al descobert a mitjan anys 80 a causa de l'erosió provocada pel riu Fluvià i l'acció de l'home.
Durant els últims cinc anys el consistori ha realitzat diverses campanyes de neteja de la vegetació d'estos terrenys i l'alcalde, ja ha anunciat que amb l'objectiu de facilitar al màxim l'observació d'estos blisters continuaran millorant la neteja i l'adequació de l'espai. Entre les actuacions futures està prevista la instal·lació de cartells explicatius amb informació detallada de les formacions volcàniques i la construcció d'una escalinata plana que permeta accedir al lloc amb facilitat.

NOTÍCIA ORIGINAL

NOTÍCIA RELACIONADA 1

NOTÍCIA RELACIONADA 2




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada