dijous, 7 d’abril del 2016

L’EXCÉS DE CO2 EN ELS OCEANS INTOXICA I DESORIENTA ALS PEIXOS

Segons revela la primera anàlisi global de l'impacte en els oceans de les emissions de CO2 procedents de combustibles fòssils, aquests han assolit un nivell prou alt per intoxicar als peixos.

L'estudi del Centre per a la Investigació sobre el Canvi Climàtic de la Universitat de Nova Gal·les del Sud va revelar resultats que tenen importants implicacions per a la pesca mundial i els ecosistemes marins de tot el planeta. Les altes concentracions de diòxid de carboni causen en els peixos una malaltia coneguda com hipercàpnia, que consisteix en una quantitat excessiva de CO2 a la sang, la qual cosa afecta al cervell i fa que els peixos perdin el sentit de l'orientació, la capacitat de tornar a casa i fins i tot la de reconèixer on estan els seus depredadors. Per això, en molts casos aquesta situació de confusió els porta a la mort. 

La hipercàpnia s'ha observat, sobretot, en espècimens joves i en peixos que viuen als arrecifes (com el peix pallasso o el peix damisela). Però alguns exemplars de salmons joves, bacallà de l'Atlàntic, llenguat, calamar i taurons costaners estan també afectats.

Les àrees marines més perjudicades pels alts nivells de diòxid de carboni són l'Atlàntic nord, el Pacífic equatorial i l'oceà Antàrtic. S'espera que per a l'any 2100, les criatures marines de mig món estaran afectades de hipercàpnia. Aquest efecte es podria revertir si la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera es mantingués, per llavors, inferior a les 650 ppm. Els nivells actuals de CO2 es troben al voltant dels 402 ppm pero el problema és que les emissions mundials d'aquest gas van augmentar un 30% en l'última dècada i s'estima que continuaran pujant.



NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEO


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada