divendres, 29 d’abril del 2016

El cap dels catxarots, una arma per a envestir

<p>Los cachalotes macho pueden medir más de 20 metros de longitud y su cabeza es mayor que la de las hembras. / <a href="https://www.flickr.com/photos/lakpura/15538890511/in/photolist-pF7SMn-hKXgD-7zFjM9-qEW3EA-iXxtY-tifho-iXxiF-iXxgo-sbeVGh-3e31SZ-e6WMDy-5kHQV8-dXiEf1-3eeQV5-3eatT2-3eareH-7zE94g-3eaqra-iXxrr-3eapmg-rBQ7am-fKNr2T-7Ditjg-oBon4z-gCTTxX-qunJjT-8Uonyv-7Dnh3S-8Xgk8f-c2D6XW-pg2n3y-sbomk2-pg2Lqe-nAyTTr-e8yACk-4iEZ1E-ACxT3-pg2Asj-nho2bN-4rshz4-7eVsqy-pg1qVr-49Sh49-cMjwzo-4AVHhU-pxepnM-58xy4N-f9o5gA-bCp1k2-CJQFMR/" target="_blank">Amila Tennakoon</a></p>

A principis del segle XIX l'enfonsament del balener nord-americà Essex pels cops de cap d'un catxalot va inspirar la novel·la Moby Dick. Però des d'aleshores, davant les poques evidències, els biòlegs marins dubtaven que aquest mamífer marí pogués realment envestir amb el seu cap. Un nou estudi confirma que una estructura del seu front permet als mascles, esmorteir els cops quan combaten entre ells.                             
                       
Els catxalots mascle poden mesurar més de 20 metres de longitud i el seu cap és més gran que la de les femelles.
Des que l'escriptor nord-americà Herman Melville publiqués el 1851 la novel·la Moby Dick, la imatge d'un catxalot utilitzant el seu cap amb forma d'ariet per enfonsar els vaixells ha quedat en l'imaginari col·lectiu. Però fins ara, la ciència no havia confirmat que el mamífer marí amb el major cervell del regne animal -d'aquí el seu nom Physeter macrocephalus- tingués realment aquesta capacitat, tot i que ja hagués referències històriques.
Va ser la diferència entre la mida del cap dels catxalots mascles i el de les femelles el que més va atraure els científics

En 1820, en ple apogeu de la indústria balenera als EUA, l'Essex capitanejat pel jove George Pollard va patir l'envestida d'un catxalot mascle a l'oceà Pacífic. Els danys produïts en el vaixell el van enfonsar i van deixar a la deriva a part de la seva tripulació. Tot i que la història va inspirar a Melville, els biòlegs marins s'han mostrat sempre escèptics.
La raó és que en l'actualitat existeixen escasses observacions de catxalots lluitant entre ells, com sí ho fan orques, narvals i caps d'olla. No obstant això, al gener de 1997 es va aconseguir captar prop del Golf de Califòrnia aquest comportament en aquests grans mamífers marins que poden mesurar fins a 20 metres de longitud.
La investigació va partir de la informació històrica recollida fa dos segles sobre els atacs de catxalots a baleners. Però va ser la diferència substancial entre la mida del cap dels catxalots mascles i el de les femelles el que més va atreure als científics.
L'estudi confirma que els catxalots mascle van ser capaços d'envestir i enfonsar vaixells. 


Noticia original

Noticies relacionades



1 comentari:

  1. Pense que aquesta noticia es molt interesant, ja que ens explica com són els catxarots i el mal que poden fer al enfonsar vaixells a causa del seu tamany.

    ResponElimina