dissabte, 16 d’abril del 2016

Bio sensor microbià per a detectar la toxicitat de l’aigua

La detecció de contaminants tòxics és un element essencial en l'anàlisi i control de la qualitat de l'aigua, necessari en un món cada vegada més urbanitzat i industrialitzat. Científics del grup de Microbiologia Ambiental del Departament de Genètica i Microbiologia de la Universitat de Barcelona (UAB) han dissenyat un bio sensor microbià de paper que avalua la toxicitat de l'aigua.
Les tècniques d'anàlisis químiques són de gran utilitat per a la determinació de substàncies concretes, però tenen limitacions a l'hora d'analitzar mostres complexes que poden contenir múltiples contaminants. En aquest sentit, resulta apropiat l'ús de bio sensors, amb els quals es mesura l'efecte que exerceix una mostra sobre un element biològic

La innovació que aporta el  sensor radica en el fet d'utilitzar matrius de paper absorbent amb bacteris incorporats per a fer una mesura colorimètrica de toxicitat.
La tècnica de detecció proposada i validada pels investigadors és senzilla i ràpida. De fet, s'usa de manera semblant a la de les tires de paper per a mesurar el pH de l'aigua. Les mostres a analitzar s'afigen a les matrius juntament amb un colorant, el ferricianur, que vira de color groc a incolor quan es transforma en ferrocianur en ser respirat pels microorganismes.
El paper canvia de color en funció de la intensitat del metabolisme cel•lular dels bacteris de manera inversament proporcional a la toxicitat de la mostra: com més canvi de color es produeix menor és la contaminació detectada. Aquest canvi pot ser mesurat mitjançant tècniques òptiques, d'anàlisis d'imatge o a simple vista.

El fet d'utilitzar un material com el paper i de no requerir instrumentació complexa converteix a aquest bio sensor en una tècnica senzilla i de baix cost econòmic i en un bon candidat per a la detecció de toxicitat en contextos de restricció econòmica o en països en desenvolupament, indiquen els investigadors.

·Noticia original:
http://www.agenciasinc.es/Noticias/Disenan-un-biosensor-microbiano-de-papel-para-evaluar-la-toxicidad-del-agua

·Noticia relacionada:
http://es.euronews.com/tag/contaminacion-del-agua/

·Video:




1 comentari:

  1. Hola Alba!Pense que has escollit un tema interessant,ja que aquestos sensors ens ajudaran a controlar la contaminació de l'aigua.Com molt bé has dit,la detecció de contaminants és essencial per a saber la qualitat d'aigua.Malgrat la existència d'aquestos sensors capacitius,nosaltres també deguem contribuïr al no crear malalties,degut a les contaminacions.

    Salutacions!

    ResponElimina