diumenge, 12 d’octubre del 2014

Una estrella descomunal i explosiva.

L'astrònom Rafael Batxiller  ens descobrix els fenòmens més espectaculars del Cosmos. Temes de palpitant investigació, aventures astronòmiques i novetats científiques sobre l'Univers analitzades en profunditat.
Carina, nom llatí de 'la Quilla del barco', és una constel·lació de l'hemisferi austral que conté algunes de les estreles més notables del firmament. La de major brillantor aparent de la constel·lació, Canopo, és la segona més brillant del cel (després de Sirià) . Esta constel·lació conté altres estreles que són menys brillants, però que tenen una lluminositat enorme.

AG Carinae  ha sigut observada recentment amb el telescopi espacial Hubble. Esta estrela es troba en una regió molt distant de la Via Làctia, a uns 20.000 anys llum de distància de la Terra, per la qual cosa a pesar de ser un milió de vegades més lluminosa que el nostre Sol, l'estrela a penes resulta visible per a l'ull. La massa nebular es troba entorn d'unes 30 masses solars.

La massa d'AG Carinae és unes 50 vegades major que la del Sol i la seua temperatura superficial aconseguix els 17.000 graus. Estes estreles tan massives evolucionen molt ràpidament perquè les pressions i temperatures que s'aconseguixen en els seus interiors són molt extremes i, per això, les reaccions nuclears succeïxen molt més de pressa que en una estrela xicoteta. El seu caràcter tan energètic i violent fa que el seu color siga predominantment blau. Al viure tan poc de temps, són estreles molt rares, a penes es coneixen un parell de dotzenes. En la seua evolució subsegüent acaben formant supernoves o estreles extremadament calentes.

Notícia Original     
Otros videos:
Eta Carinae
NASA Eta Carinae

1 comentari:

  1. Aquesta noticia em pareix molt interesant! El vídeo es molt adequat i ajuda a entendre el contingut.

    ResponElimina