diumenge, 19 d’octubre del 2014

Un braç biònic permet fer vida normal a un amputat.

    Una mà biònica dona la capacitat de sentir a un  home.


Magnus, un camioner, va perdre el braç fins l'altura del colze fa una dècada.
Però, des de fa 18 mesos conduix el seu camió com si res gràcies a una prótesi implantada en l'os que li ha tornat la capacitat de tocar a algú i agafar objectes.


En els últims anys els avanços en la mecanotrònica ha permés el desenvolupament de prótesis molt sofisticades. A més , els avanços en neurociència mostrat tots els pasos que hi ha entre pensar moure un braç i fer que aquest es moga. Per als amputats, faltava unir les dos parts.

Això es el que ha fet un equip de les universitats sueques de Gotemburg i Chalmers liderat pel mexicà Max Ortiz Català. Crearen un avantbraç biònic i el van implantar per damunt del colze de Magnus.
La implantació la van realitzar per mitjà d'un cargol de titani que conectaren a l'os.


Però, per dine del cargol van col·locar una sèrie de conectors que transporten les senyals elèctriques cap a uns electrodes insertats en els seus nervis i els seus músculs.
Altres prótesis ja responien a les ordres del cervell, però qui les portava no podía apartar la vista de la mà si no volía trencar el que haguera agafat.


Ara, Magnus porta sempre la seua pròtesis i la utilitza per a treballar, vestir-se, jugar amb el seu fill...I ja porta 18 mesos fent vida normal i cada día aprén a utilitzar-la millor.

Video:


Notícia original:
http://elpais.com/elpais/2014/10/08/ciencia/1412784659_199144.html




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada