divendres, 17 d’octubre del 2014

L'últim alé de la palometa còsmica.

Hi ha molts objectes celests espectaculars, però les escenes més impactants, segons l'EIXA, arriben amb l'últim alé de les estreles de massa mitjana, amb el que emeten grans núvols de gas a altes temperatures.

La seua forma tan característica la convertix en un bon exemple d'una nebulosa bipolar, en les que el gas pot escapar més fàcilment dels pols que de la regió equatorial de l'estrela moribunda, creant una estructura lobular que recorda a un rellotge d'arena o, en este cas, a una gran palometa còsmica.Esta complexa estructura es troba a uns 3.800 anys llum de la Terra, dins de la Via Làctia. Es va formar quan una estrela amb una massa cinc vegades superior a la del Sol es va transformar en una gegant roja.

El to rogenc dels bords de les ales de la palometa és producte de la radiació emesa pel nitrogen, i indica que esta regió es troba a una temperatura relativament baixa. En contrast, les taques blanques prop del centre de l'estructura són les emissions del sofre, que es corresponen amb les zones de més alta temperatura, en les que els corrents de gas col·lidixen en l'entorn de l'estrela central.

Notícia Original

Notícies relacionades:
Capten l'últim alé de una nebulosa planetària.
Palometa cosmica.
Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada