miércoles, 22 de octubre de 2014

Els matrimonis amb xiquetes, una condena asentada en el machisme tribal

Els matrimonis amb xiquetes, una condena asentada en el machisme tribal

--Malala Yousafzai va recibir un tir en el cap per defendre el dret de las xiquetes a anar al col.legi en Pakistan.

--Noyud Alí es va jugar la vida per reclamar el divorci en Yemen.--Sahar Gul va ser torturada durant mesos en la casa de la familia del seu home en Afganistan.

Ghulam, once años, con un hombre de cuarenta que podría ser su padre. Pero es su marido / Stephanie Sinclair


A la paquistaní Malala Yousafzai, quinze anys, li van apegar un tir en el cap per defendre el dret de les xiquetes a anar al col·legi. Noyud Alí, iemenita de deu anys, va ser casada a la força, va suportar violacions diàries i es va jugar la vida per a reclamar el divorci. Al gener, l'afganesa Sahar Gul, també quinze anys, va ser alliberada per la policia després de ser torturada durant mesos en la casa de la família del seu espòs, amb qui es va casar a la força. Nóvies perquè sí, en el nom de la història i de les tradicions. Una condemna quotidiana que encara afronten quatre de cada deu dones en el món. Malala, Noyud, Sahar... són les víctimes d'un masclisme tribal. Van dir 'no' i es van enfrontar a un món d'injustícia i humiliació quotidiana. El de Malala Yousafzai ha sigut el cas més recent, la xiqueta va estar tres mesos debatent-se entre la vida i la mort, encara que finalment va eixir de l'hospital britànic; no obstant això, Noyud Alí ja havia protagonitzat fa quatre anys una altra història emocionant. Un dels comptats casos coneguts d'alliberament femení en el món musulmà més estricte.

Casada a la força amb un home que la va sotmetre a violacions diàries, portada contra la seua voluntat a una aïllada aldea muntanyosa per a treballar com a esclava domèstica de sol a sol, Noyud Alí va escapar de la seua presó i va denunciar el cas davant d'un jutge. La història trista de la seua boda de conveniència, que ni de bon tros és un cas excepcional, és el nucli del llibre biogràfic “Em cride Noyud”, tinc deu anys i estic divorciada. Segons Unicef, organització de Nacions Unides que vetla per la infància, quatre de cada deu dones patixen actualment este drama en algun lloc del món. "Una boda amb una xiqueta de nou anys és garantia d'un matrimoni feliz". Ho assegura un vell proverbi rural d'Iemen, país d'Orient Pròxim situat al sud de la Península Aràbiga, encaixat entre Aràbia Saudita i Oman. Dessagnat pel terrorisme i l'emigració sense fre, Iemen ocupa el lloc 154 entre 187 països que avalua el programa de desenrotllament humà de l'ONU VIDEO CONTRA EL MACHISME
No hay comentarios:

Publicar un comentario