dimecres, 22 d’octubre del 2014

''Un paraplègic ha aconseguit caminar de nou després d'un trasplantament de cèl · lules olfactòries del seu cervell . Els experts ressalten la validesa científica de la troballa , però alerten davant un possible 'boom ' de teràpies sense fonament a Europa i Àsia .''

El 2010 , a Darek Fidyka li van clavar una punyalada que el va deixar paralitzat de pit cap avall . El full li havia tallat part de la medul · la espinal . Quatre anys després , Fidyka ha aconseguit tornar a caminar amb ajuda d'un caminador després de rebre un trasplantament amb cèl · lules olfactives extretes del seu propi cervell .



















L'assoliment , publicat avui a la revista científica Cell Transplantation , suposa una fita mèdica que portava perseguint durant anys i que ningú havia aconseguit confirmar .
L'operació a què es va sotmetre Fidyka no és senzilla . Es basa en l'ús de cèl · lules extretes de la glia envoltant del bulb olfactiu , les que ens ajuden a tenir sentit de l' olfacte i que es troben en dos bulbs del cervell situats damunt del nas . A finals dels anys noranta es van començar a publicar els primers estudis en animals que apuntaven que un autotrasplantament amb aquestes cèl · lules podia reparar lesions medul · lars . Científics espanyols van ser pioners en alguns d'aquests estudis . Però replicar la troballa en humans no va ser tasca fàcil i fins ara ha portat al descrèdit a més d'un, ja que no aconseguien demostrar que funcionessin . En aquest sentit , el cas de Fidyka és una fita per la seva validesa científica , segons els experts .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada