divendres, 24 d’octubre del 2014

Descoberta una nova especie de dinosaure ibèric del Juràssic


Un equip hispano-luso d’investigadors, en el que participa l’Universitat Nacional d’Educación a Distancia, ha trobat en la xicoteta localitat portuguesa de Porto das Barcas una nova especie de dinosaure que han batejat como Eousdryosaurus nanohallucis. Es tracta del primer ornitòpode dinosaure trobat en la península ibèrica, on va viure fa 152 milions d’anys.



L’estudi fou portat a terme conjuntament per investigadors espanyoles i portuguesos perteneixents al Grup de Biologia Evolutiva de l’Universitat Nacional d’Educació a Distancia (UNED) i la Societat d’Història Natural de Torres Vedras.

Els ornitòpodes, família a la que perteneix el Eousdryosaurus, al evolucionar fins formes derivades van anar progressivament perguent un dit del peu: en el caso de Eousdryosaurus existeixen tres dits funcionals i un polze diminut, mostrant un estadi intermig en la secuencia de transformació fins l’adquisició de peus amb tres dits que es característica en ornitòpodes derivats. Els dinosaures tenen un fèmur molt característic sobre tot per la zona d’inserció de la musculatura implicada en la carrera. Eousdryosaurus comparteix aquest tipus de fèmur, que ningú més te, amb els dinosaures.

Eousdryosaurus era un nan en temps de gegants, però aprofitant eixa virtut la seua agilitat probablement li permetia escapar veloçment dels seus depredadors.
L’abundància de jaciments en aquesta regió del centre-oest de Portugal ha permitit anar ampliant el coneixement sobre els ecosistemes que constituïen la península ibèrica fa milions d’anys.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada