dilluns, 8 d’abril del 2013

L'extinció dels dinosaures coincideix amb la caiguda d'un objecte còsmic a la Terra

Encara que sembla raonable que la col·lisió d'un asteroide o cometa contra la Terra fou la causa principal de la desaparició dels dinosaures, en els últims anys s'ha mantingut un fort debat sobre si realment va ser així. A causa d'això, s'han estudiat altres causes per aquesta gran extinció, com un canvi climàtic o una activitat volcànica descomunal, les quals, també podrien ser una mera causa.

En un intent de resoldre l'enigma, un equip de científics del Centre de geocronologia de Berkeley (BGC), la Universitat de Califòrnia a Berkeley i universitats dels Països Baixos i del Regne Unit, han determinat les dates més precises aconseguides fins ara sobre la extinció dels dinosaures i sobre el colossal impacte meteorític que va esdevenir en la mateixa època.


Les dates respectives estan ara tan a prop l'una de l'altra, que l'equip de científics creu que el cometa o asteroide va ser el que va extingir els dinosaures, encara que això no contradiu la hipòtesi que quan es va produir l'impacte, aquestes bèsties que van arribar a dominar el món, no travessaven el seu millor moment sinó que estaven en decadència.



Les noves dates aclareixen la confusió que ha regnat durant molt temps sobre si l'impacte va ocórrer abans o després de l'extinció. La nova data per l'impacte, fa 66.038.000 anys, és essencialment la mateixa que la data de l'extinció, pel que sembla clar que ambdós esdeveniments van coincidir.

L'extinció dels dinosaures va ser vinculada per primera vegada a l'impacte d'un cometa o d'un asteroide el 1980, pel ja mort premi Nobel Luis Álvarez, de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, i el seu fill Walter, qui és ara professor emèrit de ciències de la terra i planetàries en aquesta mateixa universitat.


Un cràter d'uns 180 quilòmetres de diàmetre (unes 110 milles) a la costa de Yucatán, Mèxic, sembla ser el resultat d'aquest impacte. Anomenat Chicxulub, el cràter va haver de ser excavat per un objecte d'uns 10 quilòmetres de diàmetre (unes 6 milles).

Notícia original

Notícia relacionada 1: un asteroide podria impactar contra la Terra al 2029
Notícia relacionada 2: els dinosaures dominaren la Terra gràcies a una era de megavolcans


1 comentari:

  1. Aquesta és una notícia interessant, doncs l'extinció dels dinosaures és un d'aquestes preguntes que encara no estan del tot clares, i per tant, donen lloc de vegades a explicacions pseudo-científiques i estúpides.

    Esperem que el que s'ha descobert ara siga un pas endavant per esclarir tot aquest misteri.

    ResponElimina