divendres, 12 d’abril del 2013

Una 'biòpsia líquida' per espiar el càncer de mama


Segons un nou estudi publicat en 'The New England Journal of Medicine', un futur anàlisi de sang en les dones amb càncer de mama permetrà saber als metges com estan les pacients respondent al seu tractament.
El procediment consisteix en analitzar l’ADN que hi ha en la sang i, com explica el doctor Rafael Rosell, cap del servei d'Oncologia Mèdica de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), quan més quantitat hi haja del material genètic del tumor per l’ADN menys possibilitats de supervivència.
En altres estudis, s’havien analitzat altres dades de la sang  per a vore com evolucionaven alguns tipus de càncers, com les cèlules tumorals o altres marcadors més exactes com CA 15-3.
El que exactament analitzen aquests investigadors van ser les mutacions en l’ADN. "Es tracta del material genètic que les cèl • lules canceroses alliberen  a la sang a mesura que van morint. Cada tumor té mutacions úniques i contenen una mena de 'codi de barres' que pot mesurar-se per saber quant tumor hi ha", explica l’investigador.
L’estudi es va fer amb 30 dones amb càncer de mama metastàtic, encara que els experts preveuen que no es possarà a la pràctica fins d’aci uns 2 o 3 anys. Aquest anàlisi també es podria utilitzar amb el càncer d’ovari, de pulmó o de còlon.
En el futur s’utilitzaria aquesta tècnica per a prescindir de les biòpsies i vore com evoluciona el tractament donat al pacient, si aquest tractament funciona, les mutacions en l’anàlisi deurien de desaparèixer.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada