diumenge, 28 d’abril del 2013

Una gegantina orgia volcànica va donar pas als dinosaures

El naixement dels dinosaures fa  230 milions d'anys  es va deure a un cataclisme, en aquest cas l'erupció d'un seguit de volcans gegants al final del triàsic.


Els dinosaures van evolucionar d'altres rèptils, els quals anaren fent-se grans fins adoptar les grans dimensions. Gràcies a aquella extinció que va aclarir els ecosistemes, els dinosaures van poder dominar el planeta durant els dos períodes geològics, el juràssic i el cretaci.
Ja se sabia que hi va haver un vulcanisme massiu al triàsic, però no s'associava amb l'extinció dels dinosaures ja que hi havia un error de milions d'anys. Un grup de geòlegs de Boston, Nova York, Nord-americà, Canadà i Marroc, han aconseguit associar aquest vulcanisme als 20.000 anys. 
Els geòlegs han examinat els estrats anteriors i posteriors a l'extinció dels dinosaures, i han pogut vincular l'extinció abrupta de la meitat de les espècies fa 201 milions d'anys, amb una precisió d'erupcions volcàniques gegantines.
Olsen i els seus companys creuen que les gegantines erupcions van provocar un canvi climàtic tan brusc que la meitat de les espècies vives no van tenir temps d'adaptar.
Els geòlegs han aconseguit datar l'extinció dels dinosaures en 201.564.000 anys, exactament igual que els abocaments massius de lava.
Va ser precisament aquesta activitat volcànica la que va dividir Pangea en dues creant de pas l'oceà Atlàntic. 


Noticies relacionades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada