diumenge, 21 d’abril del 2013

Detecten un antic microcontinent sota l'Oceà Índic.

Un equip de científics ha trobat proves d'un antic microcontinent sepultat sota l'Oceà Índic. L'antic continent s'estén per més de 1.500 km des de les illes Seychelles fins a l'illa de Maurici, i conté roques de fins a 2.000 milions d'anys d'antiguitat, més antigues que el propi oceà.

L'equip d'investigació de la Universitat d'Oslo a Noruega i la de Liverpool al Regne Unit, considera que aquest microcontinent, anomenat Mauritia, es va separar de Madagascar i l'Índia fa entre 61 i 83 milions anys com una massa de terra aïllada dels continents que envolten l'Oceà Índic.


Usant tècniques de processament de dades geofísiques, els investigadors van poder identificar àrees on l'escorça sota el fons marí té fins a 30 quilòmetres o més de gruix, un gruix igual al de l'escorça continental i superior al de l'escorça oceànica.

L'anàlisi de grans de sorra de platges de Maurici, una illa volcànica situada a uns 900 quilòmetres a l'est de Madagascar, ha revelat que la sorra conté diminuts cristalls de zircó, un mineral normalment associat amb l'escorça continental i que tenen una antiguitat d'entre 660.000.000 i 2.000 milions d'anys.


Notícia original

Notícia relacionada 1: Terratrèmols fruit de l'activitat humana.
Notícia relacionada 2: Una gigantesca orgía volcànica va donar pas als dinosaures.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada