diumenge, 11 de març del 2012

Possible amenaça a la Vall de la Mort


La californiana Vall de la Mort és un lloc bastant mortal per les dures condicions desèrtiques, però a açò podria afegir-se una suposada activitat volcànica. Uns estudis recents han determinat que l’erupció que va crear el cràter Ubehebe(a la imatge) és més recent del que es pensava fins ara, i que existeixen les condicions necessàries per a que es produira una activitat volcànica catastròfica.

Fins ara, els geòlegs tenien una estimació de l’edat del cràter, uns 6000 anys. Recentment, un equip d’investigació de la Universitat Columbia de Nova York, basant-se en isòtops de roques expulsades del cràter, ha determinat que el cràter es va formar fa 800 anys, és a dir, sobre l’any 1300. Els científics creuen que encara hui hi ha suficient magma i aigua subterrània com per a que es produeixi una nova erupció.

El Ubehebe és, d’una dotzena de cràters, el major de tots. La mescla violenta d’aigua i magma, que va provocar una gegantesca explosió, va fer un forat en la capa de roca sedimentària, expulsant nombrosos gasos, com el diòxid de sofre. Aquest fenòmen va crear un núvol semblant al d’una bomba atòmica, que s’expandia a uns 320km/h, destruint-ho tot a 3 km a la redona.

Noticia original


Noticies relacionades

L’exploració de volcans actius és possible.

Els volcans latents podrien 'despertar' en poques dècades


Video relacionat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada