dimecres, 28 de març del 2012

Les agressions registrades a metges augmenten un 9% en un any al nostre país.

En motiu del Dia Nacional contra les Agressions en l’Àmbit Sanitari, l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) informa que la violència dels pacients en les consultes s’han duplicat durant els últims mesos a Espanya. En concret, les agressions a metges van augmentar més d’un 9% ascendint a quasi els 500 metges agredits. Els motius pels quals aquesta xifra ha augmentat en els dos últims anys es degut sobretot a les discrepàncies o discussions dels pacients per l’atenció rebuda, que han ascendit a un 40%. Com també, aquesta situació es originada perquè els metges no volen receptar medicaments demanats pels pacients. Altres motius secundaris podrien ser deguts al temps d’espera a ser atès i el malestar dels pacients pel funcionament intern del centre mèdic. 

Segons l’informe presentat per l’OMC i realitzat amb dades de més de 50 col·legis mèdics  del país, les agressions es tradueixen amb lesions però més amb agressions verbals o amenaces que ascendeixen al 80%. Respecte al perfil de l’agressor solen ser pacients amb cita prèvia, familiars d’aquests o pacients no usuaris habituals del centre on van agredir. També s’explica en l’estudi que els pacients no agredeixen per problemes psiquiàtrics, ni per una malaltia orgànica ni tampoc es deu a les drogues. 
En quant al perfil del professional mèdic agredit, solen ser sobretot metges de capçalera, que treballen en Atenció Primària o en urgències extrahospitalàries. Les agressions es concentren en els ambulatoris i menys als hospitals, com s’observa en els últims anys. A demés, els agredits solen ser homes d’entre 46 i els 55 anys, encara que les agressions a metgesses cada vegada van més en augment. 

Aquests casos de violència tenen lloc majoritàriament en espais públics encara que les agressions en la sanitat privada van ascendir durant el passat any. Madrid, València i Andalusia són les autonomies on el nombre de casos es més rellevant, amb més del 70% dels metges acaben denunciant davant la justícia. 
Segons l’OMC, la societat ha de ser conscient d’aquesta realitat tan conflictiva que es dona en les consultes espanyoles actualment. La lliuta contra la violència en l’àmbit sanitari ha de ser continua ja que d’aquesta forma aconseguirem amb èxit evitar el deteriorament en la qualitat dels nostres serveis públics. 


Noticies relacionades: 

Vídeo: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada