dimarts, 20 de març del 2012

Confrontació per les futures plataformes petrolieres a les costes de Canàries.

El passat divendres 16 de Març es va aprovar al consell de ministres un decret, en el qual el Govern espanyol donava permís a les futures investigacions en busca de petroli a pocs quilometres de les costes canàries. Uns permisos d’explotació que serien realitzats per l'empresa petroliera Repsol.  Aquesta junt al Ministeri de Indústria defenen aquesta aprovació del pla ja que si la construcció de pous petroliers són un èxit podrien ser una font de creació de llocs de treballs qualificats en aquesta indústria mecànica donant suport a l’activitat econòmica de l'arxipèlag i dessarrotllant més el comerç i el negoci portuari en la comunitat autònoma amb més atur d'Espanya. A demés, es justifica que aquestes explotacions petrolieres són fiables i poden equilibrar la forta dependència actual del nostre país de les importacions de combustibles fòssils però sols es podria tapar un 10% de la demanda nacional d’aquests hidrocarburs.

En canvi, tan les associacions ecologistes, el govern autonòmic canària com el sector hostaler s’han pronunciat sobre aquesta polèmica noticia. Totes elles coincideixen que posen en risc les costes i la biodiversitat de les illes, sobretot de Fuerteventura i Lanzarote, ja que la construcció dels pous petroliers es realitzarien a tan sols 50 km de la costa i a 3.000 metres de profunditat. A demés, el sector hostaler pot veure afectat amb aquestes explotacions ja que després de mesos d’augment del turisme alemany, part d’aquesta clientela podria inquietar-se i associar Canàries amb el petroli. També, les autoritats de les illes avisen que a demés de les influencies negatives en l’economia turística, també es troba un risc catastròfic com podria ser el impacte d’una futura fuga de petroli de les plataformes en les aigües canàries.

Aquesta polèmica ha arribat a mitjans de comunicació internacionals,  que qualifiquen la situació de molt perillosa ja que el Govern espanyol s’aferra a unes plataformes de petroli que no seran gens rendibles per a la danyada economia del país, mentre l’ecosistema marí i el sector hostaler de Canàries es veuen amenaçats i preocupats durant la seua temporada de major èxit turístic. Amb la justificació de que el turisme i les prospeccions petrolieres són incompatibles, de que les platges ja no seran de qualitat i que la imatge de l’arxipèlag es veurà danyada, les autoritats autonòmiques portaran aquest cas al Tribunal Superior si el Govern central no paralitza el decret que es posarà en marxa en qüestió de pocs mesos. De fons, la ciutadania es troba dividida sobre els avantatges i inconvenients d’aquestes imminents explotacions. 

Noticia original  


Noticies relacionades:
- Lanzarote acudirà al Suprem per a evitar les investigacions petrolieries liderades per Repsol.
- Petroli en Canàries: El Govern central autoritza les busques de l'hidrocarbur. 
- Canàries: bronzejat o petroli?


Vídeo:

1 comentari:

  1. Aquesta notícia em resulta interessant perquè tracta un tema que avui en dia està molt de moda. Explotar les platges amb pous petroliers és molt comú entre els països rics, però el que en realitat no es té en compte, és tots els problemes que això comporta, i que al cap ia la fi, Canàries es vora molt danyada sobretot en el turisme. D'altra banda, podria succeir com en els Emirats Àrabs, i que aquestes poblacions de l'arxipèlag siguen més visitades només pel "morbo" que puga provocar el nou decret del govern.

    ResponElimina