dijous, 14 de maig del 2015

L’epilèpsia redueix la generació de noves neurones


Investigadors Ikerbasque centrat Achucarro Basque Center per a la neurociència, han descobert una nova propietat de cèl·lules mare neurals de l'hipocamp mitjançant un model d'epilèpsia en ratolins transgènics. El treball ha estat publicat a la revista cèl·lula mare Cell.

Empleat un model de ratolins transgènics, experts en epilèpsia han trobat que les cèl·lules mare neurals de l'hipocamp ja no generen noves neurones i es transformen en astròcits reactius, un tipus de cèl·lula que promou la inflamació i interromp la comunicació entre les neurones.


Juan Manuel Encinas, responsable de l'estudi, assenyala que gràcies a aquest descobriment, "sabem millor el funcionament de les cèl·lules mare neurals.

Hem demostrat que a més de generar neurones i astròcits, les cèl·lules mare neuronals de hipocamp adults poden generar astròcits reactius després d'un atac epilèptic". Si aconseguim preservar la població de cèl·lules mare neurals i la seva capacitat de generar noves neurones en humans, potser seria possible prevenir el desenvolupament de certs símptomes associats amb l'epilèpsia i segurament mitigar el dany que es produeix en el hipocamp.

En d'aquest projecte, els autors han col·laborat amb grups de recerca d'institucions com Baylor College of Medicine de Houston (EUA); i la Catòlica Universitat de Lovaina (Bèlgica), al mateix Centre Achucarro i servei de l'expressió gènica de la UPV/EHU.

1 comentari: