dilluns, 11 de maig del 2015

El terratrèmol del Nepal va alterar l'atmosfera de la Terra


Un programari desenvolupat pel Laboratori de Propulsió a Raig (JPL) de la NASA, a Pasadena, Califòrnia (EUA) ha descobert que el terratrèmol de magnitud 7,9 en l'escala Richter que va sorprendre i va assolar el Nepal el passat 25 de abril va crear ones d'energia que van penetrar en l'atmosfera superior de la Terra, el que va pertorbar la distribució d'electrons de la ionosfera o termosfera, la zona de l'atmosfera terrestre ionitzada permanentment a causa de la fotoionització de la radiació solar. 

Les pertorbacions van ser controlades mitjançant els senyals transmesos pel Sistema de Posicionament Global (GPS) i rebudes per un receptor GPS ubicat en una regió veïna al Nepal. Els mesuraments d'aquesta regió de l'atmosfera que està situada entre 60 i 1.000 quilòmetres sobre la superfície de la Terra van ser filtrades amb aquest programari de processament de la NASA i van mostrar la distribució -i perturbación- dels electrons de la ionosfera. 

Les dades revelen que després de la ruptura del terratrèmol inicial hi va haver un període d'uns 21 minuts fins que la pertorbació ionosfèrica provocada pel terratrèmol arribés a una estació de GPS situada a uns 640 quilòmetres de distància de l'epicentre al Tibet (Xina). 

Gràcies a aquest tipus d'informació els científics podran arribar a planificar futurs sistemes d'alerta per poder respondre amb antelació a qualsevol perill de caràcter natural difícil de detectar com una erupció volcànica o un tsunami.



-Link Original-Link relacionat-Link relacionat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada