dilluns, 11 de maig del 2015

Relacionen el 'fracking' amb pous d'aigua potable contaminat


A principis d'aquest any, BNK, una empresa canadenca, va ser la primera companyia a demanar permís a l'Administració per utilitzar a Espanya la tècnica d'extracció de gas per fractura hidràulica coneguda com fracking. Abans de començar amb els primers pous d'exploració, que s’esperen iniciar en 2016 al nord de la província de Burgos, hauran de superar l'avaluació d'impacte ambiental, un procés que es podria completar en set mesos.
La proximitat de les primeres perforacions fa probable que es reobriga el debat sobre una tècnica controvertida i la ciència serà part de la discussió. Aquesta setmana, un equip científic liderat des de la Universitat Estatal de Pennsilvània (EUA) publica un article a la revista PNAS en què s'estudia la possible contaminació d'aigua potable per l'explotació de pous de gas .
Així, van trobar barreges de contaminants orgànics i 2-butoxietanol, un producte químic emprat entre els líquids que s'injecten al subsòl per fracturar la roca i obtenir el gas atrapat en ella. Els autors, que esmenten com l'aigua analitzada feia escuma pels contaminants, consideren que l'explicació més probable d'aquesta contaminació és que algunes quantitats de gas natural i fluids emprats en el fracking es van alliberar durant l'explotació i van viatjar entre un i tres quilòmetres de distància a través de fractures de la roca fins als aqüífers.
Els gasos i productes químics trobats en alguns aqüífers poden ser causats per fuites o trencaments dels revestiments dels tubs que els transporten, un risc present en moltes altres activitats fonamentals en l'economia moderna.
-noticies relacionades:
- http://elpais.com/elpais/2014/11/24/actualidad/1416848545_868050.html
- http://ccaa.elpais.com/ccaa/2015/03/09/galicia/1425900762_546735.html
 -video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada