divendres, 1 de maig del 2015

Amenaça a l'Albufera

Els estudis i anàlisis d'ictiofauna desenvolupats pel SEO / BirdLife a l'Albufera han permès detectar recentment que una nova espècie invasora ha colonitzat l'Albufera de València, dins de la Xarxa Natura 2000, un espai ecològic que consta de petits oasis destinats a complir amb el triple objectiu de millorar la qualitat de l'aigua, augmentar la superfície d'hàbitats d'interès comunitari i fomentar la presència d'aus amenaçades a escala regional, local i europea.

Es tracta del misgurno, una espècie de peix exòtic d'aigua dolça que habita en fons fangosos de rius, llacs, canals i cultius d’inundació. 

Procedent de l'Àsia oriental, aquesta espècie de peix, que es troba inclosa al "Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores", s’ha convertit en un nou inquilí indesitjat dels aiguamolls artificials de L'Albufera de València, ja que la seua arribada dificulta l'establiment de peixos autòctons com la rabosa de riu, el gobi o el llopet, als quals desplaça per competència per l'hàbitat i l'aliment.

Aquesta espècie de peix destaca per la seua capacitat adaptativa, ja que és capaç d'habitar en aigües amb escassa quantitat d’oxigen i en ambients d'un ampli rang de temperatures (entre 2 i 30 graus centígrads). A més, es reprodueix molt ràpidament i poseeix una alta capacitat de dispersió i supervivència, qualitats que li permeten colonitzar amb facilitat les aigües en què s’instal·la.

El misgurno, localitzat per primera vegada a Espanya al Delta de l'Ebre el 2001, ha realitzat una ràpida expansió pels canals i zones naturals properes fins arribar a l'Albufera valenciana, on va ser detectat per primera vegada en 2012, pels tècnics de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, que atribueixen la seua introducció al seu ús il·legal com a esquer viu per a la pesca. No obstant, fins al moment el misgurno no havia estat detectat a l'interior dels aiguamolls artificials de l'Albufera.

Així, el SEO / BirdLife ha posat de manifest la necessitat d’establir diverses estratègies de control i eradicació d'espècies exòtiques amb l’objectiu d’eliminar del medi natural als exemplars d'aquestes espècies de fort potencial invasor.

Notícia Original

Enllaços relacionats:
-Article a la web de elPeriódico
-Reportatge a la web del SEO Birdlife
-Informe a la web 20minutos

Vídeo relacionat:

1 comentari:

  1. El perquè d'haver elegit aquesta notícia per a comentar és degut a que aquest fet afecta a un territori prop d'on recidixc. Em sorpren el que a aquest tipus de peix li faja falta molt poc per a poder adaptar-se a qualsevol habitat, però, el problema que hi ha es que es reproduiex molt ràpidament i no deixa establir-se a altres peixos autòctons.

    ResponElimina