dijous, 14 de maig del 2015

Sedentarisme, tan dolent com el tabac i pitjor que la hipertensió

El senzill en sanitat és receptar pastilles, que després molts no les solen prendre. El difícil és planificar a llarg termini perquè la salut dels ciutadans es ressenti com menys, millor. Els temps en què el òptim era construir hospitals, carregats de tecnologia ultramoderna i portar més i millors medicaments a les farmàcies fa temps que haurien d'haver-se moderat.

Sempre serà necessària la medicina assistencial, sempre caldrà apedaçar malalties cròniques i sempre caldrà intentar alleujar sofriments provocats per les malalties. No obstant això, aquest sempre no pot amagar més la necessitat imperiosa d'incorporar la promoció de la salut en totes la agendes polítiques i socials si volem mantenir el grau de benestar que tenen la majoria dels països desenvolupats. I de què presumim un dia darrere l'altre.

Un grupo de personas corriendo en el Parque de El Retiro.

La conclusió és clara: fins i tot en les persones grans l'exercici físic protegeix i disminueix en un 40% la mortalitat quan es comparen poblacions similars però que són fonamentalment sedentàries. Pocs medicaments poden presumir d'aquest percentatge. No hi ha pressupost en un sol país (fins al més ric) que pugui mantenir una medicina reactiva i poc curativa enfrontada a la pandèmia d'obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars i càncer que se'ns acosta.

Cal comprometre a tots els ciutadans en l'obstinació d'hàbits de vida saludables encara que els dirigents -que són els que administren els diners de tots els impostos- han de fer així mateix els seus deures, legislant, ajudant, finançat programes, impulsant estudis de calat que segueixin provant amb la ciència a la mà l'excel·lència d'aquestes estratègies. El dolent és que hi ha molt pocs d'un o altre partit que sàpiguen de sanitat i salut. I hi ha menys encara que vulguin governar pensant més enllà del curt termini.



Links:

Noticia original

Noticia relacionada



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada