dilluns, 28 de febrer del 2011

Un tremolor prediu l'erupció d'un volcà


Les erupcions volcàniques són un fenòmen imprecedible de la naturalesa.Encara que,sense importar la seua naturalesa o localització,quasi totes tenen algo en comú: l’erupció es precedida per tremolors similars que es produeixen minuts,dies o setmanes abans de que el volcà es desperté.
Ara,un grup de científics acaba d’aportar algo de llum sobre aquest extrany fenòmen al explicar mitjançant un model matemàtic com es produeixen aquests tremolorss.
La seua investigación,publicada aquesta semana,podrien ajudar a predir en el futur fortes erupcions i salvar vides,ja que es podría evacuar amb antelació als habitants de les localitats.
MEDICIONS.Abans de que el volcà comencé a expulsar lava i cendres a l’atmosfera,que poden arribar a desenes de quilòmetres de distancia,es produeix un tremolor lleuger però que els vulcanòlegs son capaços de detectar i mesurar.
Aquest tremolor és una de les principals senyals que alerten de que la erupció pot ser inminent. Els científics han calculat que els tremolors que alerten que es produeixen en casi tots els volcans es mantenen en una banda de freqüències estretes,que oscil•len entre els 0.5 Hertzios i els 2 Hz.Justa abans de l’erupció i durant aquesta,la freqüència arriba al seu pic més alt en un rang que va dels 0.5Hz als 7 Hz.



Pàgines relacionades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada