dijous, 24 de febrer del 2011

El 'Hubble' detecta la galàxia més llunyana observada fins ara

L'últim descobriment és la galàxia més llunyana observada fins ara, que és, per tant, també la més antiga, pel temps que ha tardat la seva llum a arribar fins al telescopi. Existia ja en la infància de l'Univers, quan aquest només tenia uns 500 milions d'anys (al voltant del 4%) dels 13.700 milions en què es calcula la seva edat actual.
La instal lació fa dos anys d'una càmera avançada en el Hubble va iniciar una nova era en les observacions astronòmiques de galàxies molt llunyanes, en l'infraroig pròxim. L'última imatge de l'espai profund obtinguda per aquesta càmera (d'una petita porció del cel) va proporcionar les primeres galàxies observades quan només havien passat 600 milions d'anys des del Big Bang o Gran Explosió que va donar origen a l'Univers.
Ara, en aquesta mateixa imatge, els astrònoms han trobat una galàxia encara més jove. A més, les observacions permeten conèixer el ritme de formació d'estrelles en aquesta època. Els autors conclouen que aquest ritme es va accelerar molt entre els 500 i els 700 milions d'anys, el que implica que va ser una era en què les galàxies evolucionar molt ràpidament.
Però, en realitat no es comprèn encara com van sorgir les galàxies i altres estructures encara més a partir de les fluctuacions de densitat en la matèria que van derivar del Big Bang.

- Els telescopis s'apropen als primers estels

- El substitut del "Hubble" costarà mil millions més del previst

  • Vídeo relacionat



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada