diumenge, 27 de febrer del 2011

L'obesitat infantil continguda en la seva herència genètica.

Un científic David Barker fent estudis epidemiològics al voltant del món va observar que aquells nens nascuts tant amb baix com amb alt pes per al seu entorn expressaven dècades més tard un major risc de malalties cardiovasculars a causa d'un augment en els seus factors de risc, entre els quals es troben l'obesitat.

L'epigenètica és el mecanisme molecular pel qual l'ambient de la mare, en el seu sentit més ampli, pot augmentar el risc d'obesitat del nounat dècades més tard. L'epigenètica és essencial per determinar quan i on s'expressen els nostres gens i, per tant, defineix el nostre fenotip.

En l'epigenètica sense canviar la seqüència de l'ADN es poden afegir elements que poden canviar totalment la seva expressió i, per tant, el seu significat.
La nutrició i l'ambient en general al que està exposada la mare actuen com a missatgers per definir el epigenoma del fetus amb la intenció de ‘preparar-ho’ a l'ambient que ha d'esperar després del seu naixement.
Per exemple, l'estudi realitzat sobre el període de la fam a Holanda en l'hivern de 1944-45 indica que aquells individus, les mares dels quals van ser exposades a la fam durant la concepció o durant el primer trimestre de l'embaràs, exhibeixen en el moment actual més obesitat i malaltia cardiovascular que aquells les mares de la qual van ser exposades a la fam durant el segon o tercer trimestre.

D'aquí la importància de mantenir bons hàbits alimentosos en tot moment, i especialment si es planeja concebre i durant les primeres setmanes de l'embaràs. Això inclou també evitar altres hàbits com el consum de begudes alcohòliques i el tabaquisme, sobre els efectes del qual en el epigenoma existeix evidència sòlida.

Noticia original

Noticies relacionades

L'obesitat infantil es prové des de l'embaràs

Nens mal alimentats rendeixen menys en edat escolar

Els beneficis del bon dormir en la dieta dels nens

Video relacionat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada