dissabte, 5 de febrer del 2011

Molècula que evita l'oblit

Comprendre el procés a través del qual els records es queden en la nostra ment podria facilitar la seua eliminació o la seua consolidació. Una proteïna que es troba en grans quantitats en el cervell sembla ser crucial per reforçar la memòria, segons un treball presentat a la revista Nature.
L'aprenentatge i la memòria són dos processos íntimament relacionats.
Els experts han descobert que durant la formació d'un record hi ha 'finestres' en les que es poden modificar les connexions neuronals on resideix aquest record i esborrar-lo. Aquestes bretxes es donen en el procés de consolidació (quan es forma després de l'adquisició inicial) i de reconsolidació (quan s'evoquen un temps després).
Els autors d'aquest estudi, procedents de l'Escola de Medicina Mount Sinai de Nova York (EUA), sospitaven que IGF-II, una molècula d'estructura similar a la insulina molt present en el cervell, podria intervenir en aquests processos de consolidació.
Per comprovar-ho, van utilitzar un grup de ratolins que va associar caminar amb rebre petites descàrregues. Després d'això, els investigadors van injectar IGF-II a alguns ratolins. Com els autors sospitaven, els que van rebre les injeccions eren els que tenien millor memòria.
Van comprovar que IGF-II havia enfortit les connexions neuronals responsables de la memòria a llarg termini.
Aquest descobriment podria ajudar al desenvolupament de tècniques que afavoreixen la memorització i també que ajuden a borrar records. Els científics esperen poder aplicar aquest coneixement per a tractar problemes clínics, inclòs el síndrome d'estrès posttraumàtic





Notícia original.

Enllaços relacionats:

Estudio revela que insulina tipo 2 (IGH-II) refuerza la memoria
Un molécula que evita el olvido

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada