diumenge, 6 de febrer del 2011

dunes actives en mart

En aquest estudi sa demostrat que hi ha dunes a mart, els científics diuen que aquestes dunes fosques serien estàtiques, conformades fa molt de temps cuan els vents del planeta roig eren mes forts que ara, explica Candice Hansen, del institut de ciències planetàries de Tucson(EEUU).
Al comparar les fotos dels camps de dunes,tomades en distintes èpoques de l’any per el Mars recoinnassence orbiter (MRO) de la NASA, han descobert que moltes crestes col·lapsen i produeixen abalances per les laderes mes empinades o sorgeixen goles en el bord de la arena. La universitat de Arizona es una de les responsables de la càmera de alta resolució Hirise,del MRO.

El gel sec que cobreix la regió marcianica durant l’invern desapareix al vindre la primavera, altre motor de dinamisme de les dunes son els vents y açò també ha segut una sorpresa. S’ha vist com la zones marcades per abalances de arena es borren,al menys parcialment,en sols un any marcia cuan es pensava que el vents no alcançarien velocitats suficients per a arrastrar tanta arena.

Els científics expliquen que s’han produït cambis en l’arena en un 40% de les zones septentrionals del planeta roig en que han centrat els seus estudis durant dos anys marcians. Les dunes que rodegen el casquet polar nord van ser fotografiades per la nau Mariner 9,també de la NASA, La clau ara,amb MRO,es tornar a sobrevolar una i atra vegada cada zona en diferents estacions,el que trau a la llum les diferencies,la activitat manifesta en el terreny.



 




 





altres noticies:
una pagina de noticias
noticias de hoy

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada