diumenge, 28 de novembre del 2010

Toxicitat de la tonyina degut a les altes concentracions de mercuri

S'ha realitzat un estudi que demostra que més del 50% de les lates de tonyina comercialitzades contenien més mercuri del que la Agencia de Protecció Ambiental (EPA) dels Estats Units considera segur per a la salut, fet que va generar preocupacions entre els consumidors habituals d'aquest tipus de peix en tot el món. És una notícia que també m'ha impactat, ja que acostume a consumir aquest tipus de peix quasi diàriament.





En general, el peix acumula mercuri de dues maneres: absorbint-lo mitjançant la seva pell o les escames al trobar-lo en l'aigua, o bé consumint altres organismes que contenen mercuri.
En el estudi es van evaluar més de 300 mostres de tonyina de lata i van descobrir que la "tonyina blanca" o "albacora" tenia consistentment majors concentracions de mercuri que la tonyina clara. Açó ocorre degut a que l'albacora és una espècie de gran mida i es troba en nivells més alts en la cadena tròfica que la tonyina clara. Aquest segon cas de retenció de metalls pesats en els peixos es coneix com a un problema mediambiental anomenat bioacumulació.


Acumulació progressiva d'altres components químics com el DDT en els diferents nivells tròfics.


Segons associacions relacionades amb la salut, els grups socials d'alt risc, que inclou a les dones embarassades, mares lactants i als xiquets menuts, deuen limitar el seu consum semanal a no més de 340 g de tonyina clara, i no més de 170 g d'albacora.
Per una part, l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA) fixa un estandart de no més de 1.0 parts per milió (ppm) de mercuri per al peix comercial. La major part de la tonyina venuda als Estats Units es pesca comercialment, i per tant es veu sota aquesta mesura. Per una altra part, la EPA, com a part de la seua jurisdicció sobre els llacs i corrents d'aigua del païs, regula la pesca deportiva, i fixa un
estandart més estricte de no més de 0.5 ppm de mercuri en el peix.
L'Institut Nacional de Pescaderies va tindre problemes amb aquestes regulacions, ja que el director de relacions amb els mitjans de comunicació d'aquesta associació va assegurar que les concentracions de mercuri que es troben a la tonyina no superen els beneficis de salut que comporta el seu consum:
"La tonyina de lata és segura. Els consumidors deuen confiar en que la tonyina de lata segueix sent una font segura i saludable de proteïna magra i àcids grassos omega3."

No obstant, els perjudicis que pot causar el excés de mercuri acumulat en el ésser humà degut a un constant consum de tonyina són prou destacables. Entre els efectes per envenenament d'aquest metall pesat es troben: danys en el sistema nerviós central, pèrdua de audició, problemes de visió, problemes de locomoció i/o d'articulació de paraules, pèrdues de raó, entre altres, els quals poden causar la mort amb facilitat si no es tracta a temps.
Encara que no hi ha advertències específiques sobre el mercuri per a ningú que no es trobe en un grup d'alt risc, alguns experts recomanen a altres adults menjar tonyina en moderació, encara que s'ignora quina és la quantitat adequada.

Com a mesura, uns investigadors van fer una conferència als reguladors federals perquè aquestos requerisquen que els productors de tonyina en la lata aporten informació detallada als consumidors sobre les concentracions de mercuri.



Noticies relacionades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada