dimarts, 23 de novembre del 2010

L'osteoporosis masculina

En parlar de osteoporosis a tots se'ns ve al capdavant la imatge d'una dona, normalment d'edat adulta que ha superat ja la menopausa. Així i tot, aquesta patologia apareix també en homes i d'una forma més comuna del que puga creure's, doncs per cada tres casos que es donen en població femenina, un Home també la pateix.
La osteoporosis es caracteritza per una pèrdua gradual de la densitat òssia, la qual cosa al seu torn incrementa el risc de patir determinat tipus de fractures. En el nostre país afecta a més de 2 milions de persones, 500.000 de les quals són homes. Però existeixen moltes diferències entre les causes per la qual afecta a unes i a uns altres.

"Mentre que en la dona la osteoporosis és provocada per una destrucció progressiva de l'os, en l'home aquesta malaltia es produeix per un dèficit en la seua formació", apunta el doctor Josep Blanch, del Servei de Reumatologia de l'Hospital del Mar, a Barcelona. "Mitjançant el cultiu de *osteoblastos, les cèl•lules encarregades de la formació de l'os, s'ha pogut demostrar que en els homes amb osteoporosis aquestes tenen una activitat deficitària".

Aquestes conclusions són fruit d'una línia d'investigació que la Secció de Metabolisme Ossi del Servei de Reumatologia de l'Hospital del Mar porta realitzant des de fa ja diversos anys sobre la osteoporosis en l'home i que han sigut publicades en la revista Calcified Tissue International.

"Fins ara es pensava que els casos de osteoporosis en homes estaven relacionats amb el consum d'alcohol, tabac o fàrmacs", comenta Blanch. "Però és cert que almenys el 50 per cent d'ells no tenen res a veure amb aquests hàbits, sinó que es deuen al fet que els *osteoblastos no generen suficient teixit ossi".

Ossos més llargs i grans

Any rere any la osteoporosis, el Dia Mundial De la qual es va celebrar el 20 d'octubre, és la causa de més de 45.000 fractures d'os, la qual cosa unit al fet que es donen en persones en edat avançada, fa que la deterioració en la qualitat de vida siga important. "Encara que se segueixen donant més en dones, atès que en elles la prevalença és major, el 20 per cent de les fractures vertebrals simptomàtiques les pateixen homes, igual que el 30 per cent de les de maluc", subratlla el doctor Blanch.
La resistència que puga tenir un os no solament es mesura per la seua densitat, sinó també per la qualitat d'aquesta la seua arquitectura, mineralització o les microfractures que es puguen apreciar. Els homes tenen una massa òssia major a la de les fèmines per una senzilla raó, els seus ossos són més grans i més llargs, "açò fa que patisquen les fractures osteoporóticas deu anys després que en el cas de les dones", indica l'expert.

Entre els 35 i els 50 anys és quan es comença a produir la pèrdua d'os. En la població femenina aquest procés s'incrementa a causa del dèficit d'estrògens provocat per la menopausa. "En els homes també existeix una disminució de la concentració hormonal, però en aquest cas de testosterona, andrògens adrenales o l'hormona del creixement. De forma secundària també pot ser provocada pel hipogonadismo, la teràpia oral amb esteroides o el consum d'alcohol", assevera Blanch.


Notícia original


Notícies relacionades:
L'Osteoporosi com amenaça
Origen de l'osteoporosi

Vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada