dimecres, 24 de novembre del 2010

El fum dels focs artificials és perjudicial

Una investigació confirma la presència de petites concentracions de plom, coure o titani que arriben fins al pulmó.

Les partícules metàl•liques que s'emeten en el fum dels focs artificials suposen un risc per a la salut, especialment per a les persones asmàtiques. Ho adverteix així un estudi elaborat per investigadors de l’ Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea-CSIC) de Barcelona, que publica la revista "Journal of Hazardous Material".
Una menor exposició implica una menor contaminació, per la qual cosa la investigadora va assenyalar com a solució al problema que els assistents a aquests espectacles es col•loquin en llocs no afectats per l'arribada de les emissions i es pari esment a l'adreça del vent. També va considerar important realitzar un control "estricte" sobre els components del material pirotècnic que s'importa, per evitar així la crema d'aquells productes amb una composició química potencialment més perillosa.
"La investigació toxicològica ha demostrat que moltes de les partícules *metalíferas que porta el fum dels focs artificials són bioreactives i poden afectar a la salut humana", va assenyalar la investigadora del Ideal Teresa Moreno. L'evidència és que aquesta inhalació resulta perniciosa "encara que solament succeeixi en ocasions puntuals al llarg de l'any", per la qual cosa la investigadora va recomanar allunyar-se del fum que es produeix tant com sigui possible. "
L'addició de metalls en la pólvora, que es realitza per obtenir els diferents colors i efectes dels coets, provoca l'alliberament de partícules nocives per a la salut, segons es demostra amb aquestes dades, recollits en exhibicions pirotècniques realitzades a Girona, Barcelona, València i Londres. Aquestes partícules són el bastant petites -diverses micras o menys- com per ser inhalades "profundament" en el pulmó, algunes molt perjudicials com el plom, si ben també s'ha detectat la presència de coure, estronci, potassi, magnesi, alumini, titani, bari, antimoni i concentracions d'òxid nítric i diòxid de sofre.


Notícia original


Notícies relacionades:
El fum
Foc artificial

Vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada