dimarts, 30 de novembre del 2010

Tabaquisme passiu, més nociu del que ens pensem

Aproximadament, una de cada 100 morts produides al món es d'un fumador passiu, i es calcula que moren unes 600.000 persones a l'any degut al fum del tabac, va dir aquest divendres la Organització Mundial de la Salut (OMS).

"Dues terceres parts d'aquestes morts ocòrren en Àfrica i Àsia", afegiren en el estudi els investigadors.


La exposició infantil al fum indirecte sol ocòrrer en casa, i la combinació de malalties infeccioses i el tabac "pareix ser una combinació mortal per a xiquets en aquestes regions", indicaren els experts. De fet, es calcula que aquest fet causa unes 165.000 morts anuals en xiquets.

En el comentari sobre els descobriments publicats en la revista Lancet, dos investigadors de la Universitat del Sud de California van dir que els legisladors tenen que intentar motivar a les famílies per a que deixen de fumar a casa.

"En alguns països, els hogars lliures de fum s'han convertit en norma, però aquesta està lluny de ser universal", van escriure.

Els investigadors de la OMS van recopilar la informació de 192 països per al seu estudi. Per a obtindre les dades integrals van tindre que retrocedir fins al 2004. Van utilitzar un model matemàtic per estimar les morts i el nombre d'anys que es perden de bona salut en la persona.

En total; el 40% dels xiquets, el 33% dels homes no fumadors y el 35% de les dones no fumadores estaven exposats al fum del tabac en el 2004, segons els descobriments.

Es creu que aquesta exposició ha causat 379.000 morts per malaties cardíaques, 165.000 per infeccions respiratòries de les vies baixes, 36.900 per asma i 21.400 per càncer de pulmó.

Per obtindre una idea sobre l'impacte total del tabaquisme, aquestes morts deurien sumar-se als aproximadament 5,1 milions de morts a l'any que s'atribuixen al consum directe del tabac.


Mentres que les morts de xiquets pel "fum de segona mà" es centraven més en els paisos pobres o en vies de desenvolupament, les morts en adults s'extengueren per totes les nacions de tot tipus de nivells de vida.

En els països rics d'Europa, sols es produgueren 77 morts infantils, mentres que van haver 35.388 morts en adults. No obstant, en els països evaluats en Àfrica, es calcula que 43.375 morts pel tabaquisme passiu van ser de xiquets, front a les 9.514 morts en adults.




Sols el 7,4% de la població viu actualment en jurisdiccions amb lleis antitabac i aquestes normes no sempre es compleixen en la seua totalitat.

En els llocs on s'ataquen aquestes lleis, la investigació mostra que l'exposició passiva al tabac en llocs d'alt risc com bars i restaurants es pot reduir en un 90%, i en general un 60%.


Notícia original

Noticies relacionades:

Components nocius del fum del tabac

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada