dilluns, 29 de novembre del 2010

Possibles perjudicis de combinar l'exercici físic amb les vitamines

És conegut per tots que el exercici físic aporta nombrosos beneficis per a la nostra salut. També sabem que degut als seus efectes positius, les vitamines són de gran importància per al correcte funcionament de l'organisme.


Però segons revela una nova investigació, la combinació d'ambdós podria resultar no tan beneficiosa.

Alguns científics d'Alemanya i els Estats Units afirmen que el exercici podria contribuir a incrementar la sensibilitat de l'organisme a la producció compostos perjudicials com per exemple els anomenats "radicals lliures". Aquests són compostos que causen danys cel·lulars o estrés oxidatiu, i es creu que són responsables d'accelerar el procés d'envelliment.








L'exercici, segons expliquen els investigadors, augmenta els nivells de certs compostos danyins en l'organisme perque acceleren el metabolisme i aleshores s'incrementa el consum d'oxigen, procés que en excés pot ser perjudicial i derivar en danys cel·lulars.
No obstant, també són compostos que l'organisme utilitza per evitar aquests danys.
Es ací on entra el paper de les vitamines, doncs un
consum d'antioxidants com les vitamines C i E podrien desfer aquest últim efecte beneficiós.





L'exercici provoca que les cèl·lules musculars sintetitzen mol·lècules de glucosa al combinar àtoms de carboni amb l'oxigen i al extraure l'energia que necessiten alliberar en conseqüència.
En aquest procés es formen mol·lècules d'oxigen altament reactives, les quals són compostos oxidatius que s'ha comprobat que causen danys als teixits de l'organisme. A mesura que envellim, aquests danys són cada vegada majors, per això es creu que l'envelliment és una causa de l'anomenat estrés oxidatiu cel·lular.
Dit d'una manera més directa: l'oxigen ens mata poc a poc. Quan més respirem, més oxigen passa per les nostres cèl·lules i per tant més envellim.

Per aquesta raó, molta gent, tant deportistes com no deportistes, prenen suplements antioxidants perquè es creu que ajuden a reduir els efectes de l'estrés oxidatiu.
De fet, els científics de l'investigació van realitzar un estudi on es va comparar la quantitat de radicals lliures en dos grups de jòvens durant quatre setmanes d'entrenament físic intensiu. Un dels grups va prendre una combinació de vitamines C i E, mentre que l'altre grup no va prendre res.
Al final de l'estudi els investigadors van descobrir que aquells que van consumir els antioxidants no van presentar canvis en els seus nivells de radicals lliures. En canvi, aquells que no consumiren vitamines van presentar un increment en la formació d'aquests compostos.
Però per un altra part, sols aquell grup que no va consumir res va lograr restaurar el seu metabolisme de glucosa.

Com a conclusió final, un dels científics va afirmar:
"Si bloquejem amb antioxidants la producció de radicals lliures que provoca l'exercici també estarem bloquejant els efectes beneficiosos que aquest produeix".
Altres agreguen que aquest efecte no s'aplica als antioxidants que es troben de manera natural en frutes i vegetals, ja que, encara que tenen un elevat contingut d'aquests compostos, també contenen altres substàncies que tal vegada contrarresten qualsevol efecte negatiu.

Després de tot, els experts afirmen que aquests són estudis preliminars i faràn falta moltes més investigacions per confirmar aquesta hipòtesi.


Noticies relacionades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada