dilluns, 1 de març del 2010

Què és un tsunami?



Un tsunami és una onada o una serie d'onades que es produeixen en una massa d'aigua que és empentada molt bruscament que la desplaça verticalment. Terratrèmols, volcans, etc poden ser els causants d'aquests esdeveniments.

Es produeix un moviment brusc de l'aigua desde la part més profunda de l'oceà que aplega a la superfície generant grans onades que poden aplegar a una magnitut molt alta. A l'Oceà Pacífic les onades poden aplegar a tindre una velocitat de 700km/h.

Quan les onades apleguen a les costes és el moment on comencen a perdre forces ja que disminueix prou la profunditat. Les onades normalment són duns 6 o 7 metres però poden aplegar a arribar als 30 metres.

La causa fonamental de la formació dels tsunamis és per els terratrèmols marins. L'aigua es mou de manera veritcal i per tant l'oceà es veu en un mal equilibri i aleshores es formen les grans onades d'aigua que el que pretenen es tornar l'equilibri. Però no tots els terratrèmols produeixen tsunamis, són soles aquells els quals ocurreixen baix el llit marí i els quals són capaços de deformar-los.


Font d'informació


Pàgina interessant


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada