dilluns, 8 de març del 2010

El canvi indirecte d'ús de la terra suscita, altre intens debat entorn dels biocarburants


Fins a 76 escrits d'organismes oficials de diversos països, de la indústria i d'ONG ha rebut la Comissió Europea com resposta a la seva consulta sobre si s'inclou el canvi indirecte de l'ús de la terra en el còmput d'emissions de gasos d'efecte hivernacle dels biocarburantes. La indústria del sector ho té clar: revisats els informes, no hi ha evidències científiques que permetin prendre aquesta decisió.

La Comissió Europea acaba de publicar els escrits rebuts com aportació al document que va donar a conèixer durant el passat estiu relacionat amb el canvi indirecte d'ús de terres (ILUC, en les seves sigles en anglès) en la producció de biocarburantes i biolíquids. En aquest document es proposava des de deixar les coses com estan a computar les emissions derivades del canvi com gasos d'efecte hivernacle (GEF), i que comptabilitzin en l'aplicació de les normes de sostenibilitat dels biocarburantes.


-Regne Unit contra Espanya

El ILUC es refereix a les terres que s'utilitzen per a produir matèries primeres destinades a fabricar biocarburantes i que ja es conreaven per a altres fins. La segona part és que aquestes fins s'aconsegueixen posteriorment a costa d'hàbitats naturals i terres riques en carboni, d'aquí l'impacte indirecte. En eBIO consideren que els mesuraments que determinen el ILUC s'haurien de basar en indiscutibles evidències científiques, ja que actualment existeix un desacord generalitzat entre científics i economistes sobre les hipòtesis i paràmetres utilitzats. L'associació insta a la Unió Europea a rebutjar el concepte de ILUC fins que s'arribe a un consens científic fiable. En el document que la Comissió Europea va sotmetre a consulta s'estableixen fins a vuit opcions (moltes complementàries) relacionades amb el ILUC, entre les quals destaquen la definida com C, que proposa no fer gens referent a això, i la G, que recomana incloure aquesta mesura en el càlcul dels GEF per a determinar la sostenibilitat dels biocarburantes. Espanya, de la mà del IDAE, és categòrica: dóna suport la C i rebutja la G, i en aquesta línia estan Argentina, Malàsia i Brasil; però no socis europeus com França, Holanda i el Regne Unit. Aquest últim considera que l'opció G seria la forma més efectiva per a diferenciar un bon biocarburant d'un dolent.


-Estranys companys de llit

Des de fa anys se sap que dos sectors antagònics en el desenvolupament de la política energètica mundial, com són els grups ecologistes i les companyies petrolieres, comparteixen criteris semblats contra els biocarburantes. I en els documents enviats a la Comissió es confirma en el bàsic, que no en les consideracions. Exxon es basa en estudis i informes ja coneguts per a justificar la seva aposta per l'opció G i afegir que és vital si es vol arribar a una efectiva reducció de GEF. Shell també es decanta per la G, però reconeix que no existeixen totes les metodologies econòmiques i científiques que permeten culpar als biocarburantes del ILUC.
*Font original:clica aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada