dimarts, 2 de març del 2010

L'estrany i gèlid món d'una lluna de Saturn



El mundo.es Efe Washington
Viernes 26/02/2010


Saturn és el segon planeta més gran del Sistema Solar i l'únic amb anells visibles des de la Terra. L'atmosfera és d'hidrogen, amb un poc d'heli i metà.
És l'únic planeta que té una densitat menor que l'aigua. Si trobàrem un oceà prou gran, Saturn suraria. El color groguenc dels núvols té bandes d'altres colors, com a Júpiter, però no tan marcades.
Prop de l'equador de Saturn el vent bufa a 500 Km/h. Els anells li donen un aspecte molt bonic. Té dos brillants, A i B, i un més suau, el C. Entre ells hi ha obertures. La major és la Divisió de Cassini.Cada anell principal està format per molts anells estrets. La seua composició és dubtosa, però sabem que contenen aigua. Podrien ser icebergs o boles de neu, mesclades amb pols.Saturn té, oficialment, 18 satèl·lits.
És el planeta que té més. Les recents observacions a través del Telescopi Espacial Hubble (HST) i les fotos enviades pel Voyager han mostrat quatre o cinc cossos prop de Saturn que podrien ser noves llunes, però encara no s'ha confirmat.
La sonda Cassini, una missió conjunta de la NASA i de l'Agència Espacial Europea (EIXA), ha transmés noves imatges de la lluna 'Encélado' de Saturn, que mostren un gèlid i estrany món.La sonda Cassini-Huygens és un projecte conjunt de la NASA, l'EIXA i l'AIXÍ.
Es tracta d'una missió espacial no tripulada l'objectiu del qual és estudiar el planeta Saturn i els seus satèl·lits naturals, comunament cridats llunes. La nau espacial consta de dos elements principals: la nau Cassini i la sonda Huygens.
El llançament va tindre lloc el 15 d'octubre de 1997 i va entrar en l'òrbita l'1 de juliol del 2004. El 25 de desembre del 2004 la sonda es va separar de la nau aproximadament a les 02:00 UTC. La sonda va aconseguir la major lluna de Saturn, Tità, el 14 de gener del 2005, moment en què va descendir a la seua superfície per a arreplegar informació científica.
Es tracta de la primera nau que orbita Saturn i el Quart artefacte espacial humà que ho visita.
Segons va indicar el Laboratori de Propulsió a Doll (JPL) de la NASA,Ha mostrad un estrany i gèlid món format per, "un bosc" de dolls de partícules de gel, vapor d'aigua i compostos orgànics que sorgixen de fractures en les voltants del pol sud d'eixa lluna.
Les imatges revelen també regions no mostrades abans per Cassini, incloent una zona meridional amb plaques tectòniques circulars.
Les fotografies de la zona polar van ser preses per les cambres de llum visible de Cassini el passat 21 de novembre abans que eixa regió quede immersa a un període de foscor que dura 15 anys, segons va indicar JPL en un comunicat."'Encélado' ens continua sorprenent", va manifestar Bob Pappalardo, científic de Cassini en JPL. "Amb cada aproximació de Cassini (a 'Encelado') aprenem més sobre la seua estranya activitat", "Esta última aproximació confirma el que ja sospitàvem. La força dels dolls varia i molt, tant els grans com els xicotets sorgixen de fondalades" en les plaques fracturades d'Encélado,
Les temperatures més altes en una d'eixes fondalades podrien ser superiors als 73 graus sota zero. Estes "tèbies" temperatures podrien ser resultat del vapor d'aigua que impulsa els dolls de partícules de gel En la Terra estes fondalades serien gèlides, però són un agradable paradís si se les compara amb l'ambient de menys 370 graus centígrads al seu voltant


Per saber més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada