divendres, 5 de març del 2010

Les abelles no sols piquen

Un gènere de vespes excavadores duu milions d'anys recorrent a una combinació d'antibiòtics per a protegir a les seves criatures d'infeccions i fongs.

Així ho afirmen científics dels Instituts alemanys Max Planck i Leibniz, i la Universitat de Regensburg (Alemanya), en un estudi publicat en la revista 'Nature Chemical Biology'.

Les vespes del gènere 'Philantus' empren un còctel de nou antibiòtics, produït pels bacteris beneficiosos amb les quals conviuen, per a recobrir els capolls de les seves larves i protegir així a les seves criatures.

Fins a ara es coneixia aquesta relació simbiótica de la vespa i els bacteris per a produir l'antibiòtic, però no que és tractara d'una combinació de substàncies.

Aquest gènere de vespes, a diferència de les abelles que alimenten a les seves larves de pol·len i nèctar, viuen sota terra i nodreixen a la seva prole amb insectes, pel que estan exposats a un alt risc de contreure infeccions bacteriològiques o fongs a causa de la humitat.

Mitjançant l'ús d'una innovadores tècniques d'imatge s'ha pogut investigar el grup d'antibiòtics que evitava els efectes d'humitat i infeccions. Altres insectes capaços de conrear bacteris productors d'antibiòtics empren aquestes substàncies per a salvaguardar els fongs dels quals es nodreixen, però aquestes vespes busquen "protegir directament a les seves larves", va explicar el tècnic, de l'Institut Max Planck.

Aquests antibiòtics, produïts per bacteris del gènere 'Streptomyces', ja eren coneguts i el seu potencial per a la medicina està sent investigat per altres científics. Però, mai havien estat trobats en combinació.

- Video relacionat:



- Font principal d'informació: clicà aquí

- Altres fonts d'informació: clicà aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada