dimecres, 24 de març del 2010

Indemnització per a les víctimes de la talidomida 40 anys després.


Les víctimes de talidomida, 40 anys després de la prohibició del fàrmac, seràn indemnitzades . Aproximadament rebrán entre 30.000 i 100.000 euros depenen del grau de discapacitat. Aquest tipus de malaltia sols es present en una quantitat molt menuda a Espanya, existeixen quatre grups definits.
Aquest teratogénic fàrmac s´inposava a les embarassades durant els primers mesos d´embaràs amb l´objectiu de suavitzar i frenar els vomits i les nausies.
Una vegada expandit , els metges van observar que la ingestió d´aquest medicament provocava una serie de malformacions en els xiquets, principalment en els brasos i cames.
Espanya, degut a una serie de problemes, com poden ser el retrás en la retirada d´aquest medicament i l'ocultació del problema durant anys, va ser un dels més afectats.
Una gran majoria de víctimes degut a aquest fármac ( aproximadament un s 3000 xiquets) van morir a causa d´una afecció en el cor i en el cervell, es a dir, de forma molt prematura.
En l´anomenada asosiació de Víctimes de la Talidomida, actualment existeixen una gran multitud de persones, però concreta-me'n sols 24 rebràn indemnizació, ja que han pogut demostrar les malformacions degut al tractament amb talidomida.


Cal destacar, que a principis de la dècada dels noranta, la gran multitud d'afectats va comensar a reclamar, assortir els laboratoris respongueren sense cap tipus de responsabilitat a l'igual que l'administració.
Respecte a aquesta poca responsabilitat per part de l'administració, ja que no es volia fer responsable de les terribles consequencies produides a la gent, en 2005 els afectats decididiren manifestar-se davant del Palau de la Moncloa. Finalment, aquest tipus de manifestació va culminar amb l'aprovació del real decret d'ajudes.
Sols es va saber que aquest fàrmac produida malformacions, concluinse que era teratogénic( que genera malformacions) quan el seu us va estar molt extens.
Una vegada imposada la prohibició d´aquest fármac, les autoritats sanitaries van desarrolar un explícit control abans de comercialitzar-se.
Finalment, destacar un cas similar a la Talidomida, el Lipobay, un fármac contra el colesterol que va produir decenes de morts i per tant va haver de pagar més d'1.000 milions d'indemnizacions.




noticia original:

Més informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada