dissabte, 20 de març del 2010

La ressonància magnètica lumbar, una prova molt comú però poc fiable i casi sempre innecessària


Molts pacients que tenen dolors a la espatlla, han passat per la ressonància magnètica (RM). Pocs son els que en realitat, s'han lliurat d'aquesta prova, ja que no es tan fiable ni tan beneficiària com es pensa.

Un estudi realitzat per un equip de "la Red Española de Investigadores en Dolencias de la Espalda" (REIDE) i finançat per la Fundació Kovacs, acaba d'afirmar que la RM, sols es realitzarà en cassos excepcionals.

Açò, significa que molts radiòlegs i metges hauran de prescindir d' ella, quan en realitat, el resultat dels símptomes del pacient, siguen fiables i no continuen més enllà. És un error comú, pensar que mitjançant la ressonància magnètica, es pot veure tot i diagnosticar amb precisió la causa del dolor.

Per aquest motiu, els pacients deuen saber que aquest mètode sols s'aplicarà en cassos verdaderament excepcionals, i que si el seu metge no li indica què es faja aquesta prova, no significa que està tractant-lo mal, sinó que està evitant-li preocupacions innecessàries, i tractaments contraproduents.

Dir que en el nostre país, la immensa majoria dels casos en què es realitzen RM, es per molèsties a la espatlla. No obstant això, la majoria d'elles son innecessàries.

Per tant, la prova sols deuria sol·licitar-se en cassos on els símptomes del pacient i l'exploració física sugerisquen que el dolor d'espatlla potser produït per causes tumorals, infeccioses o neurològiques. De fet, la sol·licitud innecessària de la RM, augmenta en un 400% el risc de passar per quiròfan, estiga o no indicat.

En definitiva, els metges també tindran que dedicar més temps a explicar als seus pacients el perquè no es pot fer eixa prova, i quina seria per ells la millor solució.


Notícia original: http://www.elmundo.es/elmundosalud/2010/03/17/tecnologiamedica/1268846206.html

Com a curiositat, trobem en la següent web, uns gràfics que ens expliquen com funciona la fisica de la ressonància magnètica:
http://www.elmundo.es/elmundosalud/documentos/2003/10/mri.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada