dilluns, 2 de març del 2015

Un alliberament massiu de CO2 dels oceans va afavorir la fi de l'última glaciació

Els nivells atmosfèrics de CO2 fluctuen entre unes 185 parts per milió (ppm) al llarg dels períodes glacials i unes 280 ppm en els períodes interglaciars, més càlids. Un estudi, que es publica ara en Nature, mostra que el carboni emmagatzemat en el fons dels oceans de l'hemisferi sud va ser alliberat a l'atmosfera coincidint amb el final de l'última època glacial, provocant un augment de les concentracions de CO2 i un increment global de les temperatures.

Aquesta investigació fa que es puga saber com els oceans influeixen en el cicle del carboni i  en el canvi climàtic. Els investigadors suggereixen que l'oceà Atlàntic sud i el Pacífic est actuen com a fonts de CO2 de l'atmosfera. Diuen que s'han trobat concentracions molt elevades de diòxid de carboni dissolt en les aigües superficials d'aquests oceans que coincideixen amb increments en el CO2 atmosfèric al final de l'última era glacial.
Aquests descobriments recolzen la teoria que una sèrie de processos que operen en el sector sud dels oceans Atlàntic, Pacífic i Índic van canviar les quantitats de carboni emmagatzemat en les aigües més profundes.

Per arribar a aquestes conclusions, l'equip internacional va calcular el contingut en carboni de les aigües al llarg dels segles mitjançant l'estudi de la composició química de les petxines calcàries d'antics organismes marins que habitaven la superfície de l'oceà fa milers d'anys.
Els oceans han emmagatzemat al voltant del 30 % de les emissions de combustibles fòssils generats per la nostra activitat al llarg dels últims 100 anys.
Els investigadors van analitzar centenars de petits organismes recollits en dues campanyes: en un punt de l'oceà Atlàntic sud a mig camí entre el Cap de Forns i el Cap de Bona Esperança.

Aquests resultats ajudaran a entendre millor la dinàmica de l'acumulació de CO2 generat per l'ésser humà en l'atmosfera. Però, els científics adverteixen que encara no es coneix la història completa com la resta de processos que operen en altres parts de l'oceà, per exemple el Pacífic nord.

Notícia original:

Notícies relacionades:

Troben fòssils de mamífers gegants de l'última glaciació 

Busquen explicació climàtica a la glaciació de la Antàrtida

Vídeo:

1 comentari:

  1. Sembla molt irònic que un compost que ara amenaça amb la destrucció de l'atmosfera ja salvat el planeta de l'ultima glaciació. Aquesta investigació sembla molt interessant, ja que espere que gacies als resultats d'aquesta pot ser es trobe una solució al problema del CO2.

    ResponElimina