dimarts, 24 de març del 2015

Curiosity troba nitrogen en el sòl de Mart

El rover Curiosity de la NASA ha detectat per primera vegada nitrogen a la superfície marciana. Aquest element, essencial per a la vida a la Terra, ha aparegut en forma d'òxid nítric, una font de nitrogen bioquímicament accessible i essencial per a l'habitabilitat del planeta vermell.
Per primera vegada el rover Curiosity ha trobat nitrats en la superfície del planeta vermell. Ho ha fet tant en mostres de pols superficial com en materials excavats en els sediments de l'antic llac del cràter Gale, per on circula avui el vehicle.

L'investigador Alberto G. Fairen del Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC) i coautor del treball, diu que mai abans s'havien identificat compostos de nitrogen a la superfície de Mart, tan sols havia aparegut en alguns meteorits marcians.
En l'estudi, publicat a PNAS, es detalla que els nivells de concentració de nitrogen marcià estan entre 20-250 nanomols (nmol) presos de mostres recollides en tres punts del recorregut del rover.

Els investigadors, suggereixen que aquests compostos van poder quedar fixats a causa del xoc tèrmic provocat per un llamp o un impacte volcànic a l'antic Mart. Això suposaria que, en el passat, va existir algun tipus de cicle de nitrogen al plaenta vermell.

Segons explica Fairen, "l'existència d'una font de nitrogen bioquímicament accessible a Mart sembla un requisit fonamental per a la possible habitabilitat del planeta". De fet, "a la Terra, el nitrogen és un dels elements químics essencials per a la vida".

En aquest estudi també han participat els investigadors Javier Martín-Torres i Maria Pau Zorzano de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra (CSIC-Universitat de Granada).

Notícia original


Notícia relacionada

Vídeo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada