diumenge, 29 de març del 2015

Creuar els dits redueix la sensació de dolor.

Pel fet que el dolor és una experiència sensitiva, és a dir, que relaciona una lesió real o potencial amb una sensació desagradable, està condicionada pel que opini el nostre cervell. Així, tot i que tocar un tros de gel ens hauria de fer sentir fred intens, el nostre cervell ens transmet sensació de cremor. Aquest efecte es coneix com "il·lusió de la graella tèrmica". I és que el dolor està condicionat per il·lusions que convencen al nostre cervell de sentir una o altra cosa. Així, un nou estudi dut a terme per l'University College de Londres (Regne Unit) conclou que el simple gest de creuar els dits disminueix el dolor.

Aquest efecte de "graella tèrmica" es produeix per la interacció de tres vies nervioses que condueixen al cervell informació sobre el fred, la calor i també el dolor. El motiu pel qual es neutralitza aquest efecte en creuar els dits és perquè la temperatura càlida que es produeix en creuar bloqueja aquesta informació que arriba al nostre òrgan pensant (la il·lusió desapareix).

I és que la posició, la disposició espacial dels dits, també és clau en la sensació de dolor. Els científics van aconseguir demostrar que creuant el dit mig sobre el dit índex, la sensació de calor es va reduir en el dit mig. Al contrari, si el dit mitjà s'exposava a la calor i el dit índex es refredava, la sensació de cremor augmentava en creuar els dits.


L'estudi, que ha estat publicat a la revista Current Biology, confirma per què quan ens fa mal alguna cosa, solem canviar la postura en la qual ens trobem i tenim la sensació que ens fa menys mal, perquè el cervell així ho percep, amb una visió més real d'aquest dolor.

-Notícia original
-Notícia relacionada 1
-Notícia relacionada 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada