diumenge, 1 de març del 2015

Boscos caiguts del cèl

Sembla que un bombardeig no sempre és sinònim de mort i destrucció. Segons un nou sistema ideat per l'empresa de tecnologia aeroespacial nord-americana Lockheed Martin, també pot significar vida i reforestación.

La idea de llançar des de l'aire sobre vastes extensions àrides milions de llavors esperant que una bona part d'elles acoseguisca crèixer no és nova. De fet s'utilitza en molts païssos i rep el nom de "sembra aèria". El sistema mai resulta tan eficaç com la plantació manual, però és útil en zones de difícil accés, deserts, zones devastades per la guerra o aiguamolls en què l'ésser humà té grans dificultats per moure. Cal triar molt bé el tipus de llavor i el moment en què es realitza.

No obstant, Jack Walters, ex pilot de la Reial Força Aèria britànica (RAF), va pensar als anys 80 que els avions militars podien servir per a alguna cosa més que per destruir coses. I que en lloc de llavors, es podien llançar joves arbres dotats d'un suport vital, que tindrien moltes més possibilitats de prosperar. El seu treball va ser pres en consideració per la universitat canadenca de la Colúmbia Britànica. Es van fer algunes proves, però els resultats no van ser els esperats.

Així, l'empresa Lockheed va comprovar que els equips usats per sembrar mines es "podien adaptar" fàcilment per a "bombardejar" amb arbres. Els plançons anirien ficats en uns cons de plàstic dissenyats per penetrar a la terra i deixar l'arbre en posició vertical.  La seua idea ha consistit, doncs, en modificar els dispositius de bombardeig dels avions militars Hèrcules C-130 que la pròpia companyia fabricava. El procediment és el mateix que es feia servir amb les mines terrestres, però en aquest cas cada con contindrà un arbre jove.


D'aquesta forma, mentre que una persona a terra pot plantar, com a molt, 1.000 al dia, un portaveu de l'empresa va afirmar què "volant a uns 330 metres d'altura i a uns 220 quilòmetres per hora, es podrien plantar més de 3.000 cons amb arbres en un minut creant una franja verda a través del paisatge". Això suposaria 125.000 arbres per a cada vol, o el que és el mateix, uns 900.000 arbres en un dia.

Tot i que el projecte encara no ha trobat finançament, aquesta estratègia podria resultar molt vàlida en llocs on el sòl és tou o poc compacte com les muntanyes escoceses, la tundra àrtica (que a causa del escalfament global s'està desglaçant) o àrids racons de l'Orient Mitjà com la península del Sinaí, a Egipte. I que podria tractar-se d'una eficaç aportació per a la lluita contra el canvi climàtic que aprofitaria milers de vells avions oblidats en els hangars militars de mig món. Segons aquest mateix investigador, "la reforestació aèria és el camí a seguir."

Notícia Original

Enllaços relacionats:
-Article a la web EcoPortal
-Notícia a la web Ecologismos
-Artícle a la web ImagendelGolfo

Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada