dilluns, 2 de març del 2015

Nova erupció del volcà de Colima

El Volcà de Colima és un estratovolcà ubicat als llímits dels estats de Colima i Jalisco a Mèxic. Actualment és el volcà més actiu de tot el territori mexicà. El Volcà de Colima o Volcà del foc s'eleva a 3860m.
Les seues erupcions estan considerades com explosives. Al llarg de 500 anys el volcà ha tingut més de 40 explosions desde 1576. La més violenta fou la de 1913, però en 2005 es va produir una columna eruptiva que va alcançar els 4km sobre el volcà, desprenent cendres de roques i piroclasts i produint una gran explosió.
Actualment va començár a presentar activitat mínima que està en constant vigilància.
Ara existeixen, tant en els estats de Colima i Jalisco, un nombre de poblacions vulnerables davant d'una possible erupció. El dipòsit de fluxos piroclàstics, pluja de tosca i cendres i de fluxos de fang o lahars, podrien afectar en primera instància a les poblacions de La Yerbabuena, La Becerrera, Barranca de l'Aigua entre moltes altres en l'Estat de Jalisco, i en segon terme a altres poblacions d'ambdós estats una mica més allunyades com són Formatgeria, ciutat Guzmán, Tuxpan, la ciutat de Colima, vila d'Álvarez, Comala i Cuauhtémoc, per citar algunes.
El volcà de Colima durant el 2005 va presentar una activitat explosiva que no va superar el VEI 3, es va caracteritzar pel desenvolupament de doms i la seva destrucció gairebé immediata, a través d'explosions que van formar columnes eruptives que van aconseguir altures entre els 4500 i 9000 m., així com el desenvolupament de fluxos piroclàstics que van aconseguir fins a 3.5 km de distància del cràter. Després dels esdeveniments explosius es van generar emissions de cendra que es van distribuir en general cap als quatre punts cardinals, aconseguint distàncies de fins a 100 km.
Com a conseqüència d'aquesta última, es va formar un cràter que va aconseguir en ocasions una profunditat de fins a 60 m. L'activitat ha anat en augment, de manera que els governs dels estats han estat en extrema vigilància de l'activitat volcànica.
El 7 de gener de 2013 va presentar una explosió que va generar una columna de cendra volcànica que es va elevar a més de 3 km d'altura.
El 21 novembre 2014 registre una gran explosió que va generar una columna de cendra volcànica que es va elevar més de 3 km d'altura. Així mateix, va generar una allau de flux piroclàstic que, no va causar danys a la població aladeña. Cal recordar que, aquest succés va ser el que va destruir ciutats com Pompeia i Herculà quan el Vesuvi va llançar gran quantitat flux piroclàstic, sent 5 vegades més calenta que l'aigua bullint i destruint el suaus teixits de les persones que no van aconseguir escapar.
Una de les erupcions que va tenir repercussió en l'activitat diària de les persones, va ser sens dubte la registrada l'gener 3, 2015 a les 10:00 hrs aproximadament (hora de Mèxic), la qual va tenir una explosió de 3 km i la cendra llançada es va expandir a Mazamitla, Zapotiltic, Ciutat Guzmán, Tonila, Tamazula, Vall de Juárez, totes elles localitzades en l'Estat de Jalisco.
El 16 de gener del 2015 se va produir una columna eruptiva, que va llançar cendres de roca i piroclasticos. Novament el 21 de Gener va produir una columna eruptiva que va alçar 4 km, cal destacar que el 21 de gener és l'aniversari d'un terratrèmol al territori colimense.

Noticia original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada