diumenge, 29 de març del 2015

Així vivien dinosaures i cocodrils al jaciment de Lo Hueco a Conca

Fa uns 70 milions d'anys, els cocodrils que habitaven en el que avui és el jaciment de Lo Hueco a Conca menjaven preses d'aigua salada però bevien aigua dolça, i els sauròpodes s'alimentaven d'arbres, arbustos i plantes amb flors que abundaven a la zona. L'estudi dels fòssils, que es publica a PLoS ONE, ha permès reconstruir les condicions climàtiques, la dieta i la forma de vida d'alguns animals durant el Cretaci superior.

L'equip d'investigació, liderat per la Universitat Complutense de Madrid i l'Institut de Geociències (centre mixt CSIC-UCM), en col·laboració amb la Universitat d'Alcalá de Henares i la Universitat Autònoma de Madrid, ha determinat les condicions climàtiques i ecològiques d'aquest ecosistema del Cretaci superior, mitjançant anàlisis geoquímiques, d'isòtops estables de carboni i oxigen en dents i ossos fòssils de dinosaures, cocodrils, peixos i tortugues del jaciment.

"En aquella època, el clima de la Terra es caracteritzava per presentar temperatures més elevades que en l'actualitat, amb una elevada concentració de CO2 atmosfèric i absència de casquets polars permanents", indica Laura Diumenge, investigadora de Paleontologia de la UCM i de l'Institut de Geociències CSIC-UCM i autora principal de l'estudi.

L'equip va arribar a aquesta conclusió després de comparar les dades amb les registrades avui en estacions meteorològiques costaneres situades a una latitud similar a la del jaciment. "Les temperatures no romanien més constants al llarg de l'any que en l'actualitat, com sí s'ha observat en èpoques prèvies i més càlides del Cretaci ", compara la científica.

Notícia original

Notícia relacionada



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada