dilluns, 2 de març del 2015

Els cocodrils de l'Amazonia

Fa 13 milions d'anys, durant el Miocè Mitjà, van coexistir en un mateix hàbitat pantanós de l'Amazònia peruana, al nord-est del país, set espècies diferents de cocodril. Així ho revela una investigació publicada a la revista Proceedings of the Royal Society B a càrrec d'investigadors dels Estats Units, França, Perú i Holanda.
Es tracta de la troballa del major nombre d'espècies de cocodrils coexistents en un mateix lloc en qualsevol moment en la història de la Terra, probablement a causa de l'existència de fonts d'aliment abundants, que en l'actualitat només formen una petita part de la dieta del cocodril, com cloïsses i cargols.
Les set espècies de cocodrils, tres d'elles noves per a la ciència, van ser trobades en una àrea de 20 metres quadrats
Abans que es formés aquesta conca, fa uns 10,5 milions d'anys, l'entorn estava compost per un sistema d'aiguamolls enorme, ple de llacs, badies, pantans i rius les aigües desembocaven al nord, cap al Carib, en lloc de l'actual patró de flux del riu Amazones cap a l'est, l'oceà Atlàntic.
Com expliquen els investigadors, encapçalats per Rodolfo Sales-Gismondi, de la Universitat de Montpeller (França) i el Museu d'Història Natural de la Universitat Nacional de Sant Marc (Perú), conèixer el tipus de vida que existia en aquest moment és crucial per entendre la història i els orígens de la biodiversitat amazònica moderna. No obstant això, tot i que els fòssils d'invertebrats, com mol·luscs i crustacis, són abundants en els jaciments amazònics, l'evidència de vertebrats diferents dels peixos ha estat escassa.
Avui en dia, habiten en tota la conca de l'Amazones sis espècies de cocodril, encara que només tres coexisteixen en una mateixa zona
Una espècie rara
D'altra banda, el descobriment de Gnatusuchus pebasensis, una de les tres noves espècies de cocodrils descrites, registra una especialització tròfica i morfologia craniana desconegudes per a aquest grup. Segons la investigadora, Gnatusuchus "va modificar moltes de les característiques morfològiques arquetípiques dels cocodrils convertint-se en una de les espècies de cocodrils més rares que han estat descobertes en el món". Va desenvolupar un musell en forma de pala adequat per assolir cloïsses i altres mol·luscs.
El Miocè mitjà, època a la qual pertany aquesta nova fauna, representa el moment previ a la configuració de l'Amazònia moderna. En aquest sentit, "aquest descobriment és crucial per entendre l'evolució de les faunes distribuïdes avui en dia a la regió amazònica". La nova investigació suggereix que amb la creació del sistema fluvial de l'Amazones les poblacions de mol·luscs disminuir i es van extingir espècies de cocodril.
Avui en dia, habiten en tota la conca de l'Amazones sis espècies de cocodril, encara que només tres coexisteixen en una mateixa zona i poques vegades comparteixen el mateix hàbitat. Això suposa un gran contrast amb els seus set famílies antigues, que van ser capaços de conviure alhora en un mateix lloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada