dimarts, 24 de març del 2015

Els 'ulls' de ALMA

Algunas de las antenas del radiotelescopio ALMA, en el desierto...Equipat amb els seus cinc sentits, l'home explora l'univers al seu al voltant, i a aquesta aventura la crida ciència". Si tenim en compte tot el que el desenvolupament tecnològic ens ha permès descobrir més enllà del que ens permeten percebre les limitades eines sensorials del cos humà, aquests dos autors proposen que la frase de Hubble hauria de completar-se així: "Equipat amb els seus cinc sentits, a més de telescopis i microscopis i espectròmetres de masses i sismògrafs i magnetòmetres i detectors i acceleradors de partícules i instruments que registren la radiació de la totalitat de l'espectre electromagnètic, explorem el món que hi ha al nostre al voltant, i a aquesta aventura la cridem ciència".

Encara que perdi la seva bellesa poètica, aquesta reformulació de la frase de Hubble descriu amb molta major precisió el gran salt tecnològic que ha amplificat de manera espectacular nostra capacitat d'exploració, transformant per complet nostra visió de l'Univers i del lloc que ocupem nosaltres en ell. Un gran reportatge publicat aquest passat diumenge en EL MUNDO va disseccionar l'últim avanç més espectacular en aquesta revolució científica: les 66 antenes d'ÀNIMA, el major radiotelescopio del món, que des del desert xilè de Atacama apunta al Cosmos profund per captar un tipus de radiació invisible a l'ull humà i detectar així el rastre del Big Bang, dels primers estels i galàxies, del naixement dels planetes...

Enfront de l'insuportable horror del calvari narrat aquest mateix dia a les pàgines d'aquest periòdic pel nostre company Javier Espinosa, el segrest del qual de 194 dies reflecteix el costat més fosc de l'animal humà, els 'ulls' d'ALMA poden ajudar a reconciliar-nos amb la nostra espècie. Som primats capaços de la pitjor barbàrie, deslligada per l'odi malaltís d'un fanatisme atroç. Però també podem col·laborar junts, en un esforç internacional de 21 països, per explorar -com diu Rafael Batxiller- "els nostres orígens còsmics".

Noticia original

Noticia relacionada

Video relacionat

1 comentari: