dissabte, 31 d’octubre del 2009

El cordó umbilical, una font més vàlida per a fabricar cèlules


Una investigació dirigida per Juan Carlos Izúspua, del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona i de l’Institut de Salk de Estudis Biològics de La Jolla, California( EE.UU.), uneix dos de les fonts més esperançadores de vida com és la creació de cel·lules de pluripotencialitat induïda (IPS) a partir d’altres procedents del cordó umbilical.

Segons explica Juan Carlos Izúspua en el periòdic elmundo.es : “La sang de cordó umbilical s’ha utilitzat en la clínica durant dècadas, ademés els bancos de cordó disposen de varis cents de mils d’unitats almacenades y disponibles. Així que ara tenim una font directa de cèlulas que, una vegada que conseguim reprogramar de manera totalment 'segura', es podríen utilitzar per a futurs assajos clínics”

Aquest investigador i el seu equip van conseguir amb éxit i amb major brevetat transformar aquestes cèl·lules en IPS utilitzant factors com Oct4 i Sox2. Després de les investigacións es va mostrar que eren prácticament idèntiques a les cèl·lules mare embrionaries.

Amés aquesta tècnica aporta una ventaja molt important, i es que, al ser cel·lules del cordó umbilical, es tracten de cel·lules molt primitives i amb molts pocs errors genètics ni immunològics, això afavorix al “no rebutjament” del paciente que ho rep.
Aquesta novetat ha sigut exposada també per ivestigadors alemanys dels Laboratòris d’Investigació de Biotecnologia i Òrgans Artificials de Liebniz a la revista 'Cell Stem Cell'.

Un segon avantatge és que aquestes cèl·lules es troben en més abundància per a produïr IPS que les de els greixos o les de la pell, amb menor temps que aquestes ( 15 dies) i són més fàcils de reprogramar.

Així i tot aquesta tècnica també presenta alguns inconvenients, però amb el pas dels anys s’han solucionat i han fet d’aquesta la millor tècnica per a fabricas IPS.
Video relacionat amb la noticia:
Altres noticies relacionades:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada